Полша ограничава движението на руски дипломати на своя територия

0
Русия обеща ответни мерки на ограничението
Русия обеща ответни мерки на ограничението Снимка: АП / Czarek Sokolowski

Русофобската полска върхушка силно ще съжалява, заяви говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

Полша ще ограничи свободата на придвижване на руски дипломати на територията си заради водената от Москва според Варшава хибридна война срещу Европейския съюз, каза днес външният министър Радослав Шикорски, цитиран от Ройтерс и БТА.

Отношенията между Полша и Русия рязко се влошиха след нахлуването на Русия в съседна Украйна през 2022 г.

Варшава също така обвини Москва в шпионаж и подривни действия.

"Това са национални решения, но ние имаме доказателства, че руската държава е дала зелена светлина за извършването на саботажи и в нашата държава. Надяваме се, че Руската федерация ще разгледа това като много сериозно предупреждение“, каза Шикорски пред журналисти в Брюксел.

Руското посолство във Варшава съобщи, че все още не може да коментира по въпроса, тъй като не е получило официална информация относно мерките.

Шикорски заяви, че посолството ще получи нота по въпроса и че ограниченията ще засегнат всички служители на посолството и консулствата, с изключение на посланика. На дипломатите ще бъде разрешено да пътуват само в провинциите, в които са разпределени.

Русия обеща ответни мерки на ограничението за придвижване на руски дипломати в Полша

Русия ще въведе ответни мерки на решението на Полша да ограничи придвижването на руски дипломати на нейна територия, така че „русофобската полска върхушка силно да съжалява“, каза говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Подробностите все още не са известни. Министерството на външните работи на Полша оповести нота с подробности за решението. Когато го получим, проучим и приемем ответните мерки, пропитата от русофобия полска върхушка силно ще съжалява за предприетите поредни антируски стъпки“, каза Захарова.

По-рано днес полският министър на външните работи Радослав Шикорски съобщи, че в страната се въвеждат ограничения за придвижването на руски дипломати. Той подчерта, че дипломатите от руското посолство могат да се придвижват само в района на столицата. По думите на Шикорски мерките не се отнасят за руския посланик Сергей Андреев.

Полският външен министър посочи като причина за въведените ограничения водената от Кремъл „хибридна война“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари