Полша няма да облага с данък доходите на младите хора

2
Целта е да се спре огромното изтичане на мозъци
Целта е да се спре огромното изтичане на мозъци

Доходите на младите поляци, които са на възраст до 26 години, няма да бъдат облагани с данък, след като вчера влезе в сила нов закон, съобщи Си Ен Ен.

Разпоредбата ще засегне около 2 млн. работещи поляци според изчисления на правителството на премиера Матеуш Моравецки. Целта е да се спре огромното изтичане на мозъци, което Полша преживява в последните 15 години, след като влезе в ЕС. Според официалните данни за този период 1.7 млн. души са напуснали страната, като почти 600 000 от тях са с висше образование. Великобритания е най-популярната дестинация за полските имигранти и вече близо 1 млн. поляци живеят там.

"Все едно че населението на столицата Варшава си е тръгнало... това е огромна загуба. Трябва да сложим край и младите хора трябва да си останат в Полша", заяви премиерът по време на дебатите на закона в пленарна зала.

Новата разпоредба предвижда доходите на младите хора, които печелят годишно под 85 528 полски злоти (19 875 eвро), да не бъдат облагани с данък върху доходите, който е в размер на 18%. Отстъпката е щедър жест, тъй като средната годишна заплата в Полша е малко под 60 000 злоти (13 942 евро). Това е само първата от серия мерки за подобряване на живота на младите хора, които управляващата партия "Право и справедливост" обеща по време на кампанията за евровота, състоял се през май. През ноември в Полша ще се проведат и парламентарни избори, а дотогава ще влязат в сила и още облекчения за младите хора. Предвижда се бъдат отпуснати и специални субсидии за семейства с малки деца. Правителството очаква мерките да струват на бюджета около 40 млрд. злоти (10 млрд. евро).

Масовото напускане на страната има негативно въздействие върху икономиката. "В последните три (или) четири години започнахме да наблюдаваме недостиг на работна ръка и (осъзнахме), че е необходимо тези хора да се върнат", казва пред Си Ен Ен Барбара Янцевич, която ръководи отдела за изследвания на икономиката и миграцията към варшавския Център за изследвания на миграцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари