Половинката на Иван Гешев също си е купила евтин апартамент

0
Детелина Ханчева е крупен поземлен собственик на ниви, получени като дарение
Детелина Ханчева е крупен поземлен собственик на ниви, получени като дарение Снимка: БГНЕС

Сделката за апартамент в чисто нова сграда е на цена под данъчната оценка на имота, а продавач е неслучайна фирма

Номинирането на Иван Гешев за поста главен прокурор отново извади на преден план сделките на жената, с която той живее на семейни начала - Детелина Ханчева, тъй като те са заредени с потенциален конфликт на интереси, а той отказва да дава обяснения, пише вестник СЕГА.

Най-впечатляваща е покупката на чисто нов апартамент в София на озадачаващо ниска цена. Това се е случило през 2014 г. За тристайно жилище в столичния квартал "Зона Б-17" Ханчева е платила само 40 000 лева, става ясно от нотариалния акт за сделката, с който в "Сега" разполага.

Придобивката на Детелина Ханчева е в чисто нов блок на ул. "Ген. Столетов" и тя е платила по 465 лв.(234 евро) за кв. метър за апартамент в груб строеж. Такива цени за нови жилища в София много отдавна няма. Първи за случая съобщи сайтът "Фрогнюз".

"Преференциалната" цена поставя жената до Иван Гешев в компанията на серия известни хора, станали главни герои в "Апартаментгейт" и "Терасагейт"- като Цветан Цветанов, Цецка Цачева и т.н.

Цената, която Ханчева е платила, е не само под пазарната стойност на жилището, но и под данъчната оценка на имота. От нотариалния акт, издаден на 9 декември 2014 г., е видно, че данъчната оценка на апартамента с площ 71.73 кв. метра - хол с кухненски бокс, спалня, кабинет, баня с тоалетна и балкон, мазе и малък склад (с площ 6.99 кв. м) плюс 7.89% идеални части от правото на строеж, е 102 183 лева, т.е. 2.5 пъти по-висока от цената, на която е изповядана сделката. Ханчева е взела още имоти на същия адрес, само че по-късно. През 2016 г. е купила гараж (18 кв. м), а през 2017 г. получава и съответните идеални части от парцела, върху който са разположени кооперацията и гаражът.   

Интересен детайл е, че фирмата - строител на сградата и продавач на въпросния апартамент, "МС Консулт 2010" ЕООД, е свързана с бизнесмена Александър Ваклин, който обвини бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, че е корумпирана, а сега е главен свидетел на обвинението. След сигнала на Ваклин Иванчева бе арестувана показно под главното командване именно на зам.главния прокурор Иван Гешев. До август 2012 г. собственици на "МС Консулт 2010" са Александър Ваклин и Марио Кръковски - чрез друго ООД, в което са съдружници. Впоследствие собствеността върху строителната фирма е прехвърлена на трето дружество, което пък се притежава от сейшелска офшорка - "Трансвю Холдинг Лимитид". Кой е реалният собственик на сейшелската фирма, не е ясно. Като представители на "Трансвю" са вписани две дами с гръцки (или кипърски) имена, а техен пълномощник се явява Кръковски. Той се оказва в бизнес връзки и със специалната клиентка Детелина Ханчева. Двамата си партнират в "Отеа" (Ханчева е съдружник там с "М консулт 95“ ЕООД, управлявано от Марио Кръковски), разкри в свое разследване  "Фрогнюз". 

Иван Гешев категорично отказва да коментира сделките на Детелина Ханчева. Той нито отрича, нито потвърждава, че това е жената, с която живее на семейни начала. В имотната си декларация той е записал, че е женен, но не живее със съпругата си, затова не обявява името и имотите й. Декларирал е и че е във фактическо съжителство с друга дама, чието име и имоти също не желае да оповести публично, защото законът му позволява да ги укрие. Така на практика нито една от тези връзки не може публично да бъде проследена за евентуален конфликт на интереси.

На въпрос на "Сега" преди време дали би оповестил имотите на Детелина Ханчева, за да се разсеят съмненията, Гешев заяви, че е "склонен във всеки един момент да изпълни законовите изисквания към себе си". "Защо ми задавате този въпрос? Доколкото виждам, част от имуществото й е обявено вече в някои вестници. Защо аз трябва да го обявявам?", попита той. И определи информацията за апартаментите като компромат. "В учебниците на КГБ и Държавна сигурност запознати с тях твърдят, че за добър компромат трябва, като го прочетеш, да се отвратиш от себе си. Аз съм прочел какво е написано и не се отвратих от себе си, което значи, че компроматът не е добър. Само по времето на Сталин се е носила отговорност за действия на роднини, близки и т.н. Но дори и по това време не се е носила отговорност за хора, които не познаваш", смята Гешев.

Строителният предприемач Ваклин твърди, че всичко това е минало и че не вижда причини да го свързват с прокурора Иван Гешев и с жената, с която той живее. "Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях веднъж в специализираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 г. се разделихме с Кръковски. Имахме два общи проекта заедно, които изпълнихме. Единият беше за сградата на "Скобелев" - той взе два офиса там, които продаде. Действително не сме ликвидирали фирмата, защото е сложна процедурата", обясни неотдавна Александър Ваклин пред "Капитал".

Преди време гражданското сдружение "Боец" подаде сигнал до инспектората на ВСС с искане Гешев да бъде проверен за евентуален конфликт на интереси заради сделките на Ханчева. Проверка започна и КПКОНПИ. Резултати от тях не са оповестени. При номинацията на Гешев за главен прокурор обаче говорителката на прокурорската квота във ВСС Даниела Машева обяви, че липсвали предпоставки за съмнения, че той е нарушил авторитета на съдебната власт и е злоупотребил с власт.

Още имоти

Детелина Ханчева е крупен поземлен собственик на ниви във Волуяк, получени като дарение. Тя има и друга фирма  - „Дейна Ди Консулт“ ЕООД. Фирмата до преди дни се води на адреса на наследствения имот на Иван Гешев, който той е декларирал в публичните си данни. Два дни преди съдията Иво Хинов да даде тежките присъди срещу Десислава Иванчева и  Биляна Петрова - на 12.04.2019 г. (петък), адресът на дружеството е променен, пише "Фрогнюз". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари