Полицията разследва иманярски набези в Русенско

2
Сигналът е подаден от Русенския исторически музей
Сигналът е подаден от Русенския исторически музей Снимка: Кадър от БНТ

Археолози от Русенския исторически музей са установили иманярски набези при теренните си проучвания на римската крепост Тримамиум.

За посегателства е уведомена и полицията, предава БНТ. В изследванията край село Мечка участват и студенти от Великобритания, които се натъкнаха и на любопитни открития от Средновековието.

Разкопките край село Мечка започват през 2006 г. Поне оттогава датират и иманярски набези в района.

При подравняването и почистването на терена под електропроводите са осигурили идеален терен за иманярите. Подравнен, изчистен от храсти и така са унищожили няколко гроба. Абсолютно спокойно са работили, необезпокоявани от никого, използвали са колички... точно като археолози, едва ли не", заяви д-р Никола Илиев, археолог в Регионален исторически музей Русе.

Въпреки това археолозите са спасили ценни монети, накити и останки от хора, живели в Тримамиум през няколко епохи. В района са открити и части от щитове, лъкове и стрели от арсенала за охраната на крепостта, изградена още в края на втори век, за да пази границите на Римската империя по дунавския бряг.

Имаме находки от злато, от сребро, от стъкло... Добре търсени са от иманярите със сигурност", каза д-р Никола Илиев, археолог в Регионален исторически музей Русе.

В спасителните разкопки са се включили и британски студенти, които използват работата си на терен, за да обогатят познанията си за историята в района.

"Всичко в момента е такова, каквото е, заради станалото през всички стотици хиляди години преди това. Затова е жалко за това, което правят тези търсачи на съкровища. /11:50/ Ясно е, че хората имат нужда от пари, но те не осъзнават щетите, които нанасят... Те не само крадат ценни артефакти, но и разрушават важна за хората и целия регион история", каза Лукас Ървинг.

„Това, което правят иманярите, е ужасно... Те печелят, крадейки от археологията. Те не осъзнават ли, че по този начин отнемат от познанието и на настоящото и на бъдещите поколения", заяви Кристи Кийн.

След сигнал от музея в Русе, полицията разследва посегателствата над археологическия обект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    От 2006
    Набези, чак сега уведомяват. Нещо като с барджите
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари