Показват резултатите от разкопките край Мечка

0
Една от находките е древна амфора от 6 век
Една от находките е древна амфора от 6 век

Археологът Върбин Върбанов ще представи резултатите от теренните проучвания на античната крепост „Тримамиум“ при с. Мечка, Русенско, осъществени през 2017 г.

Презентацията ще се проведе в сряда, 2 май, от 18.00 ч. в сградата на Екомузей с аквариум.

Разкопките на Тримамиум се подновиха след осемгодишно прекъсване и обхванаха площ от 50 кв.м. Те имаха за цел да установят трасето на крепостната стена и по-късно средновековно селище. Находките, открити на изследваната територия, са 46. Сред тях има монети, токи, фибули, ножове, лампи и фрагменти от стъклени съдове, за по-голямата част от които се предполага, че са от периода наVI век. Намерени са също над 1200 фрагмента керамика – пет са от периода на Х-ХІ век, а останалите са от късноантични съдове (от периода V-VI век). Около половината от керамиката е от транспортни амфори, а останалата част е предимно от кухненски съдове.  

По време на разкопките на античната крепост беше открита и част от амфора с изцяло запазен шестредов надпис на старогръцки език. Античният съд е от 6 век. Предполага се, че е изработен в някоя от източните римски провинции. По мнение на археолозите, тази амфора е служела за пренасянето на зехтин, предназначен за извършване на ритуали от местната християнска църква.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук