Две жилищни сгради и 250 артефакти разкриха археолозите в Червен

4

Завърши археологическият сезон на Средновековния град Червен край Русе.

Проучванията се проведоха в рамките на месец с финансовата подкрепа на Министерството на културата с научен ръководител Светлана Великова от Русенския музей. Изследваната площ обхваща 80 кв. м.

Усилията на екипа се фокусираха върху зоната, разположена южно от църква № 16. Там се установиха етапите на жилищно застрояване в края на ХIV – началото на ХV век. Разкриха се две сгради с цялостно запазени по четири стени и останки от по-ранни застроявания. В една от тях частично е открито избено помещение с дълбочина 2,10 м., споделиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Проучени са и две нови съоръжения, които са врязани в скалната основа. Някои специалисти ги определят като останки от тъкачни станове, използвани от жителите на средновековния град.

В резултат от проучването са придобити 240 находки, сред които сребърни и медни монети от управлението на цар Иван Шишман през ХIV в., железни токи, бронзови копчета и железни инструменти. Сред находките е изкусно изработена ажурна висулка, част от нагръден накит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари