Полицията не може да спре агресията в училищата

0
Малтретирането на учители и ученици налага неотложно училищата да станат затворени системи
Малтретирането на учители и ученици налага неотложно училищата да станат затворени системи

За пореден път сме изправени пред неоспоримия факт, че българската полиция не може да спре агресивните действия и многобройните набези от външни лица в училищата.

Малтретирането на учители и ученици налага неотложно училищата да станат затворени системи така, както е в модерните образователни системи в Европа и света.

Последният случай на физическо издевателство от майка на ученик върху учителка в Основно училище "Никола Икономов" в Разград сякаш вече е само статистика след стотици подобни инциденти, станали от началото на годината. Дори вписаният текст в Закона за предучилищното и училищно образование, че се криминализира посегателството над учители, не ги спасява от ширещата се агресия. Полицията няма ефективно работеща стратегия и съответни превантивни мерки за опазване на учители и ученици от физическо и вербално насилие. Доказана практика е, че родителите често стават брутални агресори или подбутители, инициатори на саморазправи в сянка, защото липсват възспиращи агресията възпитателни приоми.

В новия училищен закон – „Дамянова“, няма и намек за това как конкретно ще се гарантира опазването на физическото и психическо здраве на учители и ученици. Налице е негативната и несъобразена с учителската професия тенденция да се ползват дежурни учители за охрана и отбрана на работещите в учебните заведения.

Синдикат „Образование“ напомня за кой ли път предложението си и заявява категорично искането си към МОН сградите на всички учебни звена да станат задължително затворени системи със строг пропускателен режим, особено за външни лица. Това да става само, ако е планирано и/или съгласувано от директора и учителите.

Синдикатът е категорично против вменените отговорности на учителите да охраняват коридорите на сградата, училищните дворове, училищните автобуси и всички други видове охранителни дейности. Българският учител няма право да носи оръжие, няма призвание да пази. Неговата мисия е да образова, което според закона „Дамянова“ означава да обучава, възпитава и социализира. Грижа на оторизираните български институции е неприкосновеността на учителя, гарантиране на спокойствието и сигурността на училищата, респ. на обучаващите и обучаваните в тях. Време е българските родители да осъзнаят и приемат своята отговорност, като се превърнат в конструктивен партньор на училищните дейци за осигуряване на условия и среда за спокоен учебен процес.

Ние от Синдиката знаем, че проблемът с агресията до голяма степен всъщност е финансов, защото във финансирането на училищата няма предвидени средства за охранителни дейности, за подпомагащи дейности, за модерен електронен пропускателен режим.

Другият, не по-малко важен аспект на проблема с агресията, е проблем и на компроментираната ни и нефункционална съдебна система. Полиция и проуратура много рядко се самосезират при подобни ситуации на бруталност и насилие. Често такива прояви се използват за рекламна кампания на МВР или прокуратурата, прехвърляне на отговорностите, замитане на случаите – оставят се да „умрат“ във времето. Показателно е, че за агресията над учители и решителни мерки срещу нея сме сезирали съответните органи и общественост още през 2005г., но до този момент тя не само не намалява, а арогантно и безнаказано се увеличава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари