Полицаи злоупотребяват с информационни масиви на МВР

0
Ще въвеждат нови правила за санкциониране на такива простъпки
Ще въвеждат нови правила за санкциониране на такива простъпки Снимка: БНР

Граничарите ще блокират дронове на браздата с Турция

В МВР се увеличават случаите на нарушение при ползване на информационните масиви на полицията. Това е записано в мотиви към проект за промени в Закона за МВР. С тях се въвеждат нови правила за санкциониране на такива простъпки. Според ръководството на МВР в момента законодателството не е адекватно и има затруднения при дисциплинарните производства, пише Mediapool.

Без служебна необходимост

В мотивите към законопроекта не се уточнява какви точно нарушения са констатирани, но се намеква, че се изнася информация. МВР разполага с огромни информационни масиви, така че те биха могли да са разнородни. Принципът на работа е следният - всеки служител има потребителско име и парола, а информацията се достъпва само от определени устройства, най-често служебните компютри.

"Констатирано е, че са се увеличили случаите на извършени нарушения от служители, които използват информационните фондове на МВР без служебна необходимост и/или не по установения в МВР ред. Към настоящия момент за такива деяния на служителите е налагано дисциплинарно наказание "уволнение" на основание превишаване на власт или използване на служебното положение за лична облага или за облага на трети лица; злоупотреба с власт или доверие", пише в мотивите.

Заради затруднения в дисциплинарните производства обаче се предлага нов текст за такива действия. В него се говори за нерегламентирано предоставяне на служебна информация.

МВР рядко съобщава за нарушения, свързани с информационни система. Миналата пролет бе обявено, че няколко служители в схема за незаконно анулиране на фишове, издадени от камери.

Нашествие на дронове

Още края на 2021 г. по границата с Турция се увеличават случаите на нерегламентирано използване на дронове, става ясно от документацията към законпроекта. Затова ръководството на МВР предлага граничната полиция да получи нови правомощия за спирането им.

Предлага се тази служба да може да блокира комуникации от различен тип при охрана на границата.

От законопроекта не става ясно дали до момента са установявани такива дронове. Данните на МВР сочат, че само за два месеца в началото на миналата година са регистрирани 32 нерегламентирани полета.

"Предвид бума в разпространението на относително евтини и лесни за управление безпилотни летателни системи (в състава на които са включени безпилотните летателни апарати) може да се направи обосновано предположение, че потенциалният риск от този вид заплаха ще нараства в бъдеще", пише в мотивите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари