Полицай ще измине 2500 км с кану по река Дунав

2
Тихомир смята, че ако гребе по 10 часа може да изминава 60 километра на ден
Тихомир смята, че ако гребе по 10 часа може да изминава 60 километра на ден Видео: БНТ

Полицай от Шумен тръгва с едноместно кану по река Дунав и смята да измине 2500 км.

47-годишният Тихомир Радев предприема екстремното приключение сам и твърди, че подобно пътешествие не е правено досега. Днес мъжът ще тръгне за Германия.

Плаването по река Дунав ще започне от изворите на реката край германския град Инголщат и след около 2 месеца и половина ще стигне до делтата на Черно море в Молдова.

Тихомир смята, че ако гребе по 10 часа с едноместното кану може да изминава 60 километра на ден.

Тихомир Радев: Посланието ми е не само към младите хора, а и към възрастните. Да не оставят детските си мечти. Нека да ги гонят и постигат.

За приключението се подготвял две години. Вдъхновил се от романа "Дунавският лодкар" на Жул Верн, чийто герой с рибарска лодка стига до България, за да се включи в организирането на Априлското въстание. Според Тихомир, най-опасните участъците в реката са водосбори, шлюзове и електроцентрали.

Тихомир Радев: Всички, които са плавали по река Дунав и живеещите край Дунав знаят какви ветрове излизат. Такъв вятър, който е изключително силен, вдига голяма вълна. Не е маловажен проблемът с корабите. Движат се с голяма скорост, вдигат голяма вълна и са реална опасност за каяка.

През цялото време Тихомир Радев ще разчита на уменията си за оцеляване. Храна ще си набавя от природата и ще има пари само за вода.

Тихомир Радев: Не за първи път ще правя нещо подобно - пеша, без храна съм обикалял България.

Пътешествието ще запише с две камери, а от кадрите ще направи филм, за да покаже, че колкото и да са невероятни мечтите, те могат да се сбъднат.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари