Полицаи осъдиха прокуратурата за 110 000 лева

0
Георги Богданов и Димитър Стойчев бяха обвинени за кражба на бензин от „Лукойл Нефтохим – Бургас“ след операцията „Шейховете“
Георги Богданов и Димитър Стойчев бяха обвинени за кражба на бензин от „Лукойл Нефтохим – Бургас“ след операцията „Шейховете“ Снимка: БТА

Георги Богданов и Димитър Стойчев бяха обвинени за кражба на бензин от „Лукойл Нефтохим – Бургас“ след операцията „Шейховете“

Полицаят Георги Богданов и бившият му колега Димитър Стойчев осъдиха окончателно прокуратурата да им плати обезщетения от 110 000 лева за неимуществените вреди от воденото срещу тях дело след операцияШейховете“ за кражба на бензин от „Лукойл Нефтохим – Бургас“. В нея бяха арестувани и пратени на съд служители на МВР, а това беше и едно от първите значими дела на Специализираната прокуратура (СП), което стигна до спецсъда, припомня Lex.bg.

Миналата година Софийският апелативен съд (САС) осъди държавното обвинение да плати 50 000 лева обезщетение на полицая Георги Богданов и 60 000 лева на бившия му колега Димитър Стойчев.

Прокуратурата атакува решението с аргументи за завишен размер на обезщетенията, но Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване, като прецени, че те са справедливо определени и няма противоречие в съдебната практика.

Богданов и Стойчев заведоха искове срещу прокуратурата за по 120 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения срещу тях за това, че са били част от организирана престъпна група за кражба на тонове гориво, които след това били пласирани на специална бензиностанция. Акцията беше проведена през 2010 г. и огласена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, а две години по-късно разследването беше поето от спецпрокуратурата, която се споразумя за различни наказания с повечето участници в групата. Вината си не признаха само Стойчев, Богданов и Валентин Станев, като след това и тримата бяха оправдани последователно от специализираните съдилища и от ВКС, като делото приключи окончателно през 2014 г.

Богданов и Стойчев осъдиха прокуратурата да им плати по-високи от обичайните обезщетения, като и градският, и апелативният съд отбелязаха в решенията си, че обвиненията са изключително дискредитиращи за служители на МВР, които са призвани да следят за спазването на закона.

Двамата полицаи бяха уволнени от МВР заради повдигнатите обвинения през 2010 г. и чак две години по-късно Върховният административен съд отмени уволненията им, но в момента в полицията работи само Богданов.

По време на разследването Стойчев е бил задържан близо 6 месеца, след което е бил година под домашен арест. С най-тежката мярка за неотклонение за два месеца е бил и Богданов, а след това две години е стоял под домашен арест.

В жалбите си те писаха, че не са имали възможност да работят и да обслужват кредитите си, заради което се наложило да продадат колите си, а непълнолетният син на Стойчев започнал работа, за да може да помага за издръжката на семейството. Особено болезнено понесли и широкото медийно отразяване на процеса, споменаването на имената им и снимките с белезници.

Съпругата на Богданов разказа пред съда, че къщата им била претърсена публично от доскорошни колеги на мъжа ѝ. Той се притеснявал и дали ще може да се защити, защото бургаски адвокати му казали, че ако с колегата му не се признаят за виновни, ще бъдат осъдени, независимо дали имат вина. Показания е дала и сестра му, която също е полицай и e свидетелствала, че подигравките към него от колеги продължили и след като се върнал на работа. Някои още се обръщали към него с „шейха“ и затова избягвал да общува с тях.

За да им присъдят по-високи от обичайните обезщетения, съдилищата приеха, че обвиненията са им се отразили изключително травмиращо, засегнали са пряко професионалната им реализация като полицаи и са ги злепоставили непоправимо в професионалните среди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари