Политолог: Трябва да си зададем истински въпроса "Не е ли време за директна военна намеса в конфликта в Украйна?"

3
Коментар на Христо Панчугов
Коментар на Христо Панчугов Снимка: Кадър от Bloomberg TV Bulgaria

"Цената, която Русия плаща за войната, е много по-висока, отколкото някой си е представял, в това число стратезите и съветниците на Владимир Путин в Москва. Путин не може да си позволи да загуби тази война въпреки цената, която плаща. Тук възниква резонният въпрос до каква степен той може да ескалира този конфликт."

Това каза Христо Панчугов, политолог, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Мотивите, които движат тази война не стават ясни, но усилието продължава. Налице е прегрупиране на руските части, но няма дори и елементарен опит за разговор по темата за спиране на военните действия.

По думите на Панчугов целта на военния конфликт е промяна на стратегическата ориентация на Украйна, тоест контрол върху цялата територия на Украйна и опит да се смени политическият режим в Киев.

Към момента изглежда, че Русия губи войната, което още повече мотивира търсенето на стратегия, която да доведе до обрат. В теорията на военната стратегия има нещо, което се нарича „да ескалирате конфликта, за да го деескалирате”, което по същество означава да се покаже решимост за използването на тактически ядрени оръжия.

Що се отнася до евентуалното членство на Финландия и Швеция в НАТО събеседникът посочи, че става все по-очевидно, че Русия ще бъде възприемана за откровена заплаха за държавите, с които тя граничи поради липсата на предвидимост в действията на Путин.

„Непредвидимостта и радикализацията на Кремъл е всеобща заплаха”.

Наложените санкции срещу Русия не станаха причина руското обществено мнение да поиска политическа промяна – нещо, на което всички се надяваха. Но едва ли в скоро време ще видим истинска опозиция на режима, каза Панчугов. Според него изолацията на Русия ще я радикализира и постигането на решение ще стане невъзможно.

Българската национална сигурност може да се гарантира само през спиране на конфликта в Украйна и страната ни трябва да участва в това усилие, подчерта събеседникът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 15
    3
    otgorata
    Ще обясня на този младеж как реално стоят нещата: Със свалени гащи Украйна е на пангара, докато Русия и НАТО си мерят онези работи. Това е война Русия-НАТО и тя тече вече 50 дни. Толкова.
  • 13
    2
    Паци
    Панчугов, стегна ли пушката? Там не се плямпа, а се стреля.
  • 11
    1
    Не, Ристьо,
    Мисля, че Русия няма нужда от помощ, ще се справи и сама.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари