Политолог: Атаката на Пеевски иска да извади президента на политическия тепих

1
Пеевски сега е в нова роля, заяви доц. Огнян Минчев
Пеевски сега е в нова роля, заяви доц. Огнян Минчев

Пеевски сега е в нова роля, заяви доц. Огнян Минчев

"Атаката на Делян Пеевски иска да извади президента на тепиха, за да го направи обикновен политически играч, който се конкурира с останалите", коментира политологът доц. Огнян Минчев, цитиран от БНР.

"Атаката на Пеевски срещу президента има една основна цел – тя трябва да извади на светло основната дилема, която терзае в момента Румен Радев – дали да продължи да бъде президент, защото е страшничко да напуснеш президентството, за да направиш някаква партия, или все пак да се престрашиш да го направиш, или пък да останеш в президентството до края на мандата, като отново дадеш на някой от своите сътрудници да оглавят една подобна партия или движение, за да те чака тя, докато ти изтече мандата", обясни той.

По думите му от известно време се наблюдава нетрадиционна активна роля на Пеевски в публичния политически дебат. В продължение на дълги години той беше фигура, която хем участваше в политиката, хем не взимаше отношение към политическите събития публично, напомни политологът. И продължи:

"Сега е в нова роля. Виждаме, че изпълнява тази роля с доста голям хъс и я изпълнява като атакува едни или други политически сили или фигури. На мен ми се струва, че зад неговото поведение има една не просто индивидуална, а една по скоро колективна игра на насочване на Пеевски като острие на една по-дългосрочна визия. Атаките, които той осъществява, са на практика атаки, които трябва да осигурят все по-голяма власт и все по-хегемонно политическо пространство на политическите сили, които така или иначе си сътрудничат с ДПС и Пеевски. От тази гледна точка трябва да разглеждаме и атаката срещу президента".

Според Огнян Минчев включването в този момент на една евентуална алтернативна политическа формация около президента не е в интерес на неформалната коалиция между ГЕРБ и ДПС. "Това също е аргумент президентът да бъде поставен на мястото си, за да реши дали ще бъде президент или ще бъде политически конкурент", подчерта той.

Политологът изказа мнение, че и в двата случая ГЕРБ и ДПС ще бъдат облагодетелствани от ситуацията.

Донякъде заради хипотетичната партия на Радев беше офанзивата на Пеевски, смята и журналистът Евгени Петров. В интервю за БНР той напомни за създаването на ПП, както и партията на Стефан Янев.

"Въпросът тук е дали третият път пак ще се действа чрез някого или президентът лично ще оглави тази партия. Аз нямам никакво съмнение, че президентът иска да реализира свой политически проект и да се впусне в политиката и то на парламентарно ниво", коментира журналистът.

Той е категоричен, че има място за нов политически проект на базата на социологическите изследвания. Според него президентът продължава да се държи като политик:

"Конфронтацията му не само с парламента, но и с отделни политически партии в различни периоди – тръгна от Борисов, скараха се с БСП, след това дойде разривът с ПП, връщането непрекъснато на законопроекти и атаките към политически сили – той се държи като политик".

Колкото и рязък да бъде в изказа си Пеевски, това не е точно позицията на Пеевски, смята Евгени Петров.

"Пеевски в момента е един от най-активните политици. Неговите сметки са освен икономическите успехи, които очевидно има, да прибави към тях в биографията си и една силна политическа кариера. А той е много силов играч".

Журналистът е учуден от позицията на Ахмед Доган. Това в момента не е образът на ДПС – на балансирани, компетентни хора, които не отиват в крайности, подчерта той.

"За мен продължава да е непонятно каква е тази коренна промяна на ДПС. Там има големи турбуленции, текат много сериозни процеси".

Политологът Огнян Минчев също смята, че държейки се така, Пеевски се опитва да създаде нов образ на ДПС. Според него партията ще бъде променена съществено, ако Пеевски стане дори само съпредседател. Също така приобщаването на ДПС и Пеевски към политическия интерес на Бойко Борисов и ГЕРБ играе важна роля в целия този театър, изказа мнението си политологът.

"Оста ГЕРБ – ДПС може да се разглежда и като ос, около която на един следващ етап ще се формира едно ново мнозинство и едно ново управление", прогнозира Минчев.

Евгени Петров обаче допълни, че вторият голям играч в тази игра са електоратите, които, по думите му, по никакъв начин "не са си простили и не са се прегърнали".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ама
    По килограми Пеевски печели ама по всичко друго губи . Втори като г-н Радев в момента няма .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари