Politico: Токсичната репутация на Бойко Борисов ще му попречи да състави правителство

1
Едрият бивш бодигард се опитва да се представи като проевропейски атлантик на тези избори
Едрият бивш бодигард се опитва да се представи като проевропейски атлантик на тези избори Снимка: Фейсбук

Едрият бивш бодигард се опитва да се представи като проевропейски атлантик на тези избори

"Бившият премиер Бойко Борисов изглежда ще спечели изборите в България в неделя вечерта, но все още не е много ясно дали опетненият бивш шампион по карате може да състави правителство“, пише европейската редакция на Politico за резултатите от предсрочния парламентарен вот в България в неделя, позовавайки се на екзит половете на Alpha Research и Gallup, предава агенция Фокус.

Според медията, "съставянето на правителство само ще бъде усложнено от токсичната репутация на Борисов. Хората се изляха по улиците на София и други градове през 2020 г., за да протестират срещу връзките на неговото правителство с мафията и "завладяната държава“ на България“.

"Въпреки историята на Борисов с често добри отношения с Кремъл и руските енергийни компании, едрият бивш бодигард се опитва да се представи като проевропейски атлантик на тези избори“, отбелязва Politico. “Като се има предвид войната в Украйна, Борисов сега настоява, че (най-накрая) е готов да говори твърдо с руския президент Владимир Путин, човек, на когото някога подари кученце и последователно се стремеше да угоди с благоприятни схеми за монополиста за износ на газ Газпром".

Има натиск за някакъв вид компромис, тъй като войната в Украйна помогна да се разпали необузданата инфлация в навечерието на обещаващата тежка зима, но политическата аритметика е сложна, пише още изданието, като посочва, че:

"Естествените партии за проевропейски и пронатовски съюз биха били "Продължаваме промяната“, водена от бившия премиер Кирил Петков, която е на път да заеме второ място с около 20 процента от гласовете, и "Демократична България“, по-малка антикорупционна партия, която се появи на курса за малко под 8 процента. И двете партии обаче виждат Борисов като олицетворение на бедите на страната и е изключително малко вероятно да работят с ГЕРБ. В миналото Петков намекна, че партията му може да си сътрудничи с ГЕРБ само ако Борисов – когото той нарече "най-нечестния човек, когото познавам“ – се оттегли от политиката“.

И двете партии обаче виждат Борисов като олицетворение на бедите на страната и е изключително малко вероятно да работят с ГЕРБ. В миналото Петков намекна, че партията му може да си сътрудничи с ГЕРБ само ако Борисов – когото той нарече "най-нечестния човек, когото познавам“ – се оттегли от политиката.

И "Продължаваме промяната“, и "Демократична България“ знаят, че репутацията им може да бъде унищожена, ако се обединят с ГЕРБ, пише Politico. “Това поставя Борисов пред перспективата да се справи с редовна галерия от други партии, всяка от които носи проблеми".

Движението за права и свободи, етническата турска партия, е на път да спечели около 14 процента от гласовете, но репутацията ѝ на корупционер надминава дори тази на ГЕРБ. Всъщност протестите срещу мафията през 2020 г. бяха предизвикани главно от връзките на Борисов с водещи фигури в турската партия. Присъединявайки се към ДПС, Борисов ще е наясно, че може да възобнови обществения гняв отпреди две години“, продължава коментара.

"Проруската партия "Възраждане“ имаше силна изборна нощ и социологическите проучвания я отчитат с около 10 процента от гласовете. Партньорството с такива крайнодесни екстремисти обаче би било трудно за Борисов, ако иска да запази каквото и да е доверие в Брюксел и Вашингтон, където се представя като извеждащ София по по-западна траектория“, отбелязва още медията.

"Ако Борисов не успее да излезе от задънената улица, най-вероятният изход е президентът Румен Радев да назначи друго служебно правителство за няколко месеца преди нови избори. Самият Радев, бивш пилот на МиГ-29 и ръководител на военновъздушните сили, се смята от мнозина за двусмислен по отношение на Русия. Името му видимо липсваше в писмо от лидерите на НАТО от Централна Европа, осъждащо незаконното анексиране на Източна Украйна от Москва“, заключава европейската редакция на Politico.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    1
    русенец
    Бля-бля, тук Дунавмост ни предлагат някакъв прерозказ.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари