Politico: От България се изнася руски петрол за Западна Европа

0
По този начин се заобикаля забраната на Европейския съюз
По този начин се заобикаля забраната на Европейския съюз

По този начин се заобикаля забраната на Европейския съюз

Руски петрол за Западна Европа се изнася от България, твърдят експерти от Центъра за изследване на демокрацията. Заобикалянето на санкциите минава през "Лукойл".

Според данните от анализа, цитирани от изданието Politico бургаската рафинерия "Нефтохим", чийто основен собственик е руската "Лукойл", заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол.

По този начин, възползвайки се от полученото изключение от забраната за внос на руски суров петрол и нефтопродукти, е натрупала солидни печалби. Премиерът Николай Денков коментира, че за да намали свръхпечалбите, правителството е увеличило данъците на рафинерията.

Със случая беше запознат и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение у нас. До този час от "Нефтохим" няма коментар.

Министърът на финансите Асен Василев заяви пред Politico, че рафинерията разполага с капацитет за съхранение само за 10 дни, и добави, че освобождаването от санкции ще помогне на правителството да събере до 250 млн. евро под формата на данъци през тази година, посочва изданието.

"Не се чувстваме отговорни за износа на "Лукойл" и произтичащите от това приходи за Кремъл. Дерогацията е въведена не само за да се помогне на България, но и за да се гарантира, че рафинерията работи", каза Василев за Politico.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари