"Полисан" с нови 16 комина ще бълва серни окиси, азотни окиси, въглероден окис?

0
Жители на Мартен внесоха протестна подписка в регионалната екоинспекция в Русе, притеснени от изграждането на нови мощности за производство на гудрон и бензин
Жители на Мартен внесоха протестна подписка в регионалната екоинспекция в Русе, притеснени от изграждането на нови мощности за производство на гудрон и бензин

Жители на Русе и Мартен са притеснени, че изграждането на нови мощности за производство на гудрон и бензин между двете селища ще доведе до екологично замърсяване. От фирмата уверяват, че са взети всички мерки това да не се случи.

Жители на Мартен внесоха протестна подписка в регионалната екоинспекция в Русе, притеснени от изграждането на нови мощности за производство на гудрон и бензин. Според хората, площадката се намира само на километър от населеното място и те непрекъснато ще бъдат обгазявани с вредни за здравето емисии. От фирмата увериха, че са взети всички мерки това да не се случи.

Да се увеличи капацитетът на съществуващата инсталация за производство на гудрон и битум от 10 хил. на 200 хил. тона годишно и да се изгради комплекс за производство на бензин и дизелово гориво от мазут с капацитет 250 хил. тона. Инвестиционното намерение на фирма Полисан включва и откриване на нови работни места.

На общественото обсъждане днес жители на Русе и Мартен обаче заявиха, че се притесняват от екологично замърсяване.

Недялко Попов: „Ще има едни нови 16 комина, които ще бълват серни окиси, азотни окиси, въглероден окис“.

Христо Мензилев, ръководител на екипа по ОВОС: „Те излизат от горивен процес на чисто природен газ. Няма да бъдат изгаряни тежки горива или някакви други, които да доведат до такова замърсяване.“

От фирмата инвеститор заявиха, че ще бъде използвана модерна технология за преработка на мазут, при която има минимално количество отпадъчни вещества.

Владимир Лазаров – представител на фирмата: „Този сероводород, след като се изведе от реакционната система, отива в пречиствателна станция, където се регенерира като сяра до големината на сол.“

Другото притеснение на хората от Мартен е, че няма пречиствателно станция.

Недялко Попов: „Да падне с още 1 метър нивото на Дунав, да се денем в една лодка и да видим къде се зауства цялата промишленост на Мартен, директно се излива в реката“.

Христо Мензилев – ръководител на екипа по ОВОС: „Предстои да бъде изградена доста по-нова и по-актуализирана пречиствателна станция, както е заложено в инвестиционното предложение“.

Всъщност в доклада са направени повече от 80 препоръки към фирмата, за които е информирана и регионалната екоинспекция в Русе. Ако те не бъдат изпълнени, процедурата за новата инвестиция няма да получи положително решение.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари