Жители на Мартен: "Полисан" ще ни разболеят от рак

1
„Полисан“ възнамерява да увеличи производството на гудрон и битум от 10 000 на 200 000 тона годишно
„Полисан“ възнамерява да увеличи производството на гудрон и битум от 10 000 на 200 000 тона годишно Видео: TVN

Жителите на гр. Мартен са против разширението на завода за биодизел, изграден на територията на града.

Това стана ясно по време на информационната среща с ръководството на предприятието, на което бяха запознати с планираното разширение. Притесненията на хората са свързани с вредните емисии, които се отделят при производството. Според тях, то застрашава и живота им, и околната среда. В това, по думите им, са се убедили за времето от 2008 г., когато стартира производството на съществуващото предприятие „Полисан“, до момента. „Миризмите са нетърпими“, категоричен е Недялко Попов. По думите му, пречиствателна инсталация не решава въпроса, тъй като, поне до сега, не са усетили особен ефект от нея. Не смеят и да си помислят какво ще бъде, ако планираното 20-кратно увеличение на производството стане факт. Затова вече са създали комитет за гражданско неподчинение начело с кмета на града Димо Тонев. Ако никой не ни чуе, ще блокираме Дунав мост, категорични са жителите на града.

Полисан“ възнамерява да увеличи производството на гудрон и битум от 10 000 на 200 000 тона годишно. Той иска да изгради и инсталация за хидрокрекинг за производство на бензин и дизел. Преработваната суровина от мазут и котелни горива ще бъде 250 000 тона годишно. По думите на Владимир Лазаров, главен технолог в предприятието, производството има комплексно разрешително, с утвърдена програма за наблюдение от Регионалната екоинспекция. До момента няма констатирани замърсявания. Все пак индиректно Лазаров призна, че пречиствателна станция на цялата площадка на бившия комбинат за тежко машиностроене  не съществува реално, дори да я има виртуално. „Планираме изграждането на пречиствателна станция до края на годината, която да побере всички отпадни води“, каза Лазаров.

„Регионалната инспекция по околната среда и водите е одобрила проекта за инвестиционното намерение на предприятието. Спазени са всички директиви на Европейския съюз. Новото производство ще работи на 95% с природен газ. Така ще се намалят вредните емисии“, каза още Лазаров.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари