„Полисан“ не оказвал влияние на качеството на въздуха

0
Административният съд реши, че може да бъде разширено производството в “Полисан”, макар оспорването на ПП „Зелените“ и Екосдружение „Дунавски регион“
Административният съд реши, че може да бъде разширено производството в “Полисан”, макар оспорването на ПП „Зелените“ и Екосдружение „Дунавски регион“

Административен съд – Русе отхвърли оспорването на ПП „Зелените“ и Екосдружение „Дунавски регион“ по адм.дело № 296/2015 г. срещу Решение № РУ 2-2/2015 г. на Директора на РИОСВ – Русе в частта, в която е одобрено осъществяването на инвестиционното предложение на “Полисан” АД за увеличаване капацитета на съществуващата инсталация за производство на гудрон и битум.

Информацията съобщават от прес центъра на съда. 

По делото, в открити съдебни заседания, са изслушани назначените в комплексната съдебно-техническа експертиза вещи лица. Съдът е съобразил всички поставени от страните въпроси към специалистите, изследвали компонентите въздух, подпочвени води и статут на територията. Аналитичните изводи на експертите посочват, че индустриалните източници от производствената площадка на „Полисан“ АД не оказват влияние на качеството на атмосферния въздух и водите в региона.

Със същия съдебен акт съдът отменя Решението по оценка и въздействие върху околната среда на Директора на РИОСВ – Русе в частта, в която не е одобрено изграждането на нов комплекс „Хидрокрекинг“. С Решението си съдът връща преписката на административния орган за продължаване на производството при спазване на дадените от закона указания.

Съдът намира, че изложените от административния орган мотиви са необосновани, поради което решението в тази част е материално незаконосъобразно и следва да бъде отменено. В тази връзка съдът връща делото на административния орган за продължаване на производството по издаване на решение по ОВОС за второто инвестиционно предложение. Съдът намира, че предвид измененията в Закона за опазване на околната среда, “Полисан” АД следва да изготви оценка за рисковете от големи аварии и планираните мерки и средства за предотвратяване, контрол и ограничаване на последствията от тях за човешкото здраве и околната среда, както и да оцени безопасните разстояния на предприятието до жилищни райони, съседни предприятия и обекти, които могат да бъдат източник на голяма авария и да предизвикат ефект на доминото.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Съдебният акт е публикуван на сайта на Административен съд - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари