Полагате общественополезен труд заради неплатени глоби

0
Ако не си платите глобите и данъците ставате чистачи и озеленители
Ако не си платите глобите и данъците ставате чистачи и озеленители Снимка: Дневник

Гражданите, които не са платили глоби и други административни санкции, да полагат общественополезен труд, предлагат като промяна в Закона за административните нарушения и наказания от Политическо движение „ Социалдемократи“.

Предложението бе представено на нарочна пресконференция в Пазарджик от председателката на движението  Елена Нонева и д-р Георги Петров. Сегашната законодателна уредба предвижда наказания чрез глоби, но те в голяма част остават несъбираеми, тъй като най-често тези несъбрани вземания са от наложени наказания на трайно безработни граждани, безимотни и социално слаби.

По данни на Нонева 40% от наложените глоби на Закона за движение по пътищата остават неплатени. Инициаторите на промяната, която засяга чл. 79 от Закона за административните нарушения и наказания, предлагат общественополезния труд да се извършва по местоживеене на нарушителя, като контролът да се осъществява от общините.

Те от своя страна могат да ползват нарушителите  като чистачи или озеленители. Законотворците предлагат общественополезен труд да се налага вместо глоба в случай, че тя не бъде платена до 3 месеца.

Законодателната промяна, предлагана от ПД“Социалдемократи“, ще бъде внесена в Народното събрание другата седмица чрез парламентарната група на БСП.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари