Археолог представя находки от античната крепост "Тримамиум"

0
Презентацията ще се състои тази вечер в Екомузея с аквариум
Презентацията ще се състои тази вечер в Екомузея с аквариум

Археологът Върбин Върбанов от Историческия музей в Русе ще представи резултатите от теренните проучвания на античната крепост Тримамиум край русенското село Мечка, осъществени през миналата година.

Презентацията ще се състои тази вечер в Екомузея с аквариум в крайдунавския град, съобщиха от културната институция. 

Разкопките на Тримамиум са били подновени след осемгодишно прекъсване и са обхванали площ от 50 кв. метра. Целта е да се установят трасето на крепостната стена и по-късно средновековно селище. Находките, открити на изследваната територия, са 46. Сред тях има монети, токи, фибули, ножове, лампи и фрагменти от стъклени съдове. За по-голямата част от тях се предполага, че са от периода на VI век. 

Намерени са също повече от 1200 фрагмента керамика - пет са от периода на Х-ХI век, а останалите са от късноантични съдове (от периода V-VI век). Около половината от керамиката е от транспортни амфори, а останалата част е предимно от кухненски съдове. 

По време на разкопките на крепостта е открита и част от амфора с изцяло запазен шестредов надпис на старогръцки език. Античният съд е от шести век. Предполага се, че е изработен в някоя от източните римски провинции. Според археолозите амфората е служила за пренасянето на зехтин, предназначен за извършване на ритуали от местната християнска църква.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари