Показаха новото такси на Лондон

0

Новото лондонско такси ще бъде пуснато в производство в края на 2017 г. и през 2018 г. ще се продава на международния пазар.

Това е планът на компанията London Taxi (LTC), собственост на китайския автомобилен производител Geely. Моделът носи името TX5.

Фирма Geely оборудва новия автомобил с хибриден двигател, чиито батерии могат да се зареждат от електрическата мрежа. Към момента се съобщава, че системата използва 2,0-литров бензинов двигател и електромотор, както и че е способна да предложи "значителен пробег на електроенергия".

Компанията съобщи, че всички 2000 основни компоненти на машината са разработени от нулата, въпреки че отвън тя изглежда като традиционните автомобили.

Обликът на таксито е създаден в Барселона от екип на Geely, ръководен от Питър Хорбъри, главен дизайнер във фирмата.

"Искахме да запазим аспектите, които правят лондонското такси толкова разпознаваемо, но и да внесем нов дизайн, който отразява 21 век" - така Хорбъри описа трудната задача, възложена пред екипа.

Колата може да побере шест пътници седнали лице в лице в просторното фоайе и наслаждавайки се на панорамния покрив. Направена е и специална подвижна рампа за хора с инвалидни колички.

Проектът за новото такси е на стойност 250 млн. лири, 1/5, които са предназначени за изграждането на завод с капацитет от 36 000 коли на година и компанията ще похарчи за този проект около 300 млн. паунда.

В него ще се произвежда както таксито TX5, така и други 7 електрически модела, използващи същата платформа.

Британците възнамеряват да докажат на света ангажиментът си към "зелените" технологии, за които стартираха сериозна инвестиционна програма GREAT с участието на Китай. Припомняме ви, че планът на кмета Борис Джонсън през 2018 г. е в центъра на Лондон да могат да влизат само таксита с нулеви емисии, пише Drive.

Главният конкурент на TX5 в "позеленяването" на лондонския таксиметров автопарк е хибридът Metrocab (съвместен проект Ecotive и Frazer-Nash), който се появи през 2014 г. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари