Показаха бюлетините за предстоящите избори

0
Вотът в квадратчето „Не подкрепям никого” ще се брои за действителен глас
Вотът в квадратчето „Не подкрепям никого” ще се брои за действителен глас Видео: Нова телевизия

ЦИК показа образците на бюлетините за националния референдум, както и тези, с които ще гласуваме за президент на страната в студиото на „Здравей, България”, излъчи Нова телевизия.

„Новото в бюлетината ще бъде квардатчето „Не подкрепям никого”. Той ще се брои за действителен глас, но не се разпределя пропорционално към никоя от кандидат-президентските двойки. Това ще увеличи активността на избирателите, но няма да се отрази при разпределянето на гласовете”, поясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Всеки един от избирателите може да се провери на страницата на ЦИК дали личните му данни са използвани за подкрепата на партии за вота. Ако се установи нарушение, може да подадат жалба в Комисията за личните данни.

„ЦИК няма законодателна инициатива. Можем да дадем само препоръки за промяна в Изборния кодекс”, добави говорителят на ЦИК.

А могат ли личните ни данни да си използват неправомерно за регистрация на партия за вота?

За да бъде регистрирана една партия или инициативен комитет, трябва да събере 2500 подписа. Всеки може да провери на сайта на ЦИК дали името му фигурира в някой от тези списъци. И за трети поредни избори, не един и двама се откриват там, където твърдят, че не са се записвали.

Само за няколко часа около 10 души се оплакаха в социалните мрежи, че личните им данни са били откраднати и изпозлвани, без разрешението им. Не знаят и как някой се е добрал до тях. И тримата мъже, които с изненада са установили, че подкрепят партията на Митьо Пищова са от Разградско.

Докато за Митьо - Пищова са възможни един-два неверни подписа, останалите обвинени в кражба на лични данни категорично отричат това да е вярно. Така например хората на Жорж Ганчев от Христиан-социалния съюз върнаха обвиненията и заявиха, че това е "ария на клеветата" и става дума за инцидент.

Повече по темата гледайте във видеото.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари