Похитиха още един кораб с българи на борда

0
Нападатели са овладели танкера Central Park
Нападатели са овладели танкера Central Park Снимка: Frans Anemaet / marinetraffic / архив

Нападатели са овладели танкера Central Park

Нападатели са овладели танкер, свързан с Израел, край йеменското пристанище Аден в Арабско море.

Това казват за "Асошиейтед прес" източници от американските власти, според които става дума за танкера Central Park управляван от компанията Zodiac Maritime, по данни на частната компания за разузнавателни данни Ambrey, пише Дневник.

За българи на борда, според информацията на "Асошиейтед прес", говори самата компания. Същата група, която твърди, че не притежава, а само управлява съда (но според АП е свързана със собствеността му), казва в изявление, че на борда на кораба са 22-ма души екипаж, сред които: "руснаци, виетнамци, българи, индийци, грузинци и филипинци".

Преди точно седмица кораб, свързан от йеменските бунтовници хути (известни и като хуси) с израелски бизнесмен, бе отвлечен в Червено море. На борда му има двама българи, сред които е и капитанът.

"Има доказателства, че неидентифицирани бойци са овладели кораб в Аденския залив", казва, цитиран от "Ал Арабия", американски представител на Пентагона. "Силите ни и силите на съюзниците се намират в близост и наблюдават ситуацията в Аденския залив."

Платформата Marine Traffic сочи, че танкерът плава под либерийски флаг. Плавателният съд изглежда собственост на Zodiac Group на корабния магнат, роден в Израел и базиран в Монако, Еял Офер. С управляван от неговата група съд бе свързан инцидент през 2021 г. - нападение в Оманския залив с двама убити членове на екипажа. Израел, Западът и румънски разузнавателни представители (убитият капитан бе румънец) обвиниха Иран.

Израелският сайт Globes говори за трета атака за седмица срещу плавателен съд в региона. Компанията Zodiac нарича станалото "морско пиратство".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Alèx
    Нашто Сюлейман ко чака? То нали НАТО ПАТЛАК бе? Да ходи да свобождава! Да туря 8 картона на едно дръвка и да търчи на него А чувам че Герганчето и сестричката и били спосо бни! Аре, ПАСЕВ, ко чакаш ве?
  • 2
    1
    ♻️♻️♻️
    Който танкер или контейнеровоз да хванете със зстворени очи в океана, все еврейска мърша ще печели от него. Там други не се допускат. Така че бой по еврейската флотилия без да я жалите. Пазете само нашите момчета и другите от екипажите. Нетаняху да преговаря и да развързва кесията със златото.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари