Няма връзка с екипажа на отвлечения кораб "Руен"

0
Едната вероятност е да е похитен от пирати
Едната вероятност е да е похитен от пирати Снимка: navbul.com / архив

Не се знае кои са нападателите - дали това са бунтовници или пирати

Все още няма връзка с екипажа на отвлечения кораб "Руен", собственост на параходство "Български морски флот". Няма достъп и до сателитните телефони. На борда на плавателния съд има 18 души, 8 от които са българи, както и моряци от Ангал и Мианмар. Корабът е бил превзет на абордаж вчера на 380 морски мили източно от о. Сокотра до Йемен във водите на Арабско море.

Все още не се знае кои са нападателите - дали това са бунтовници или пирати. Във Външно министерство има сформиран специален екип, който работи по случая. От параходство "Български морски флот" казаха, че от първостепенна важност е опазване на сигурността на екипажа на кораба, предаде БНТ.

"Има институции, които са ангажирани. Както знаете, обикновено там трябва повече тишина, за да се проведат също преговори, все още има известна неяснота как ще се развият нещата през следващите 1-2 дни. Така че - следим го, за момента няма нужда от допълнително усилие", каза премиерът Николай Денков от Брюксел.

"Разполагаме с информацията за отвлечения кораб и 8 българи на него. Направено е необходимото, за да бъде предадена информацията на всички партньори и институции, на които ще разчитаме да окажат съдействие", посочи Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

"Появява се един ирански кораб, който очевидно наблюдава, това е неговата функция. И на борда на този ирански кораб са тези лодки, с които съответно се атакува даденият кораб и се взима на абордаж и се пленява. Така е станало с нашия кораб "Руен". Очевидно нашият кораб не е приложил мерки за сигурност, които очевидно са приложими по отношение на Червено море. А тука инцидентът става на юг, доста по на юг", обясни проф. Владимир Чуков, арабист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари