Погребаха загиналото дете от Световрачене в бял ковчег

0

В затворени бели ковчези бяха погребани баба и внуче – Даринка Велева и Георги Стойков от софийското с. Световрачене, които загинаха при катастрофата край Своге в събота.

В дъждовно време шофьорът на автобус МАН Григор Григоров, на 59 г., загуби управлението и рейсът падна в пропаст – 17 загинаха и 21 са ранени. Болшинството от пътуващите са част от фолклорния състав „Иглика“ на Световрачене. Същия ден били на събор за надпяване и на връщане минали през манастира „Седемте престола“. Минути по-късно автобусът полетял в дълбоката пропаст.

Понеделник бе ден на национален траур, а във вторник Световрачене погреба част от жертвите. Над 100 души се събраха, за да изпратят в последния им път 58-годишната Даринка и 14-годишния й внук Георги.

Опелото им бе извършено не в църквата на селото, а под навеса на траурната зала, която се намира до гробището. Край двата затворени бели ковчега, отрупани с бели и червени цветя, ридаеха десетки хора, предава Монитор. Прималелите родители на Георги седяха на столове, а до тях другата баба на момчето.

Майката на загиналия тийнейджър беше почти отпусната върху съпруга си и не откъсваше поглед от двата ковчега. Двайсетина момчета и момичета - съученици и приятели на Георги, стояха в непосредствена близост до ковчега му, ридаейки неутешимо.

По време на опелото, което продължи около час, една жена припадна. Настана кратка суматоха, дадоха й стол да седне и една жена започна да измерва кръвното й. Това смути свещеника, но той продължи със словото си към опечалените, в което каза, че починалите са се връщали от поклоничество и последното нещо преди смъртта им е било поклонението пред бог в манастира и общението с него.

През сълзи някои от хората коментираха помежду си ужасии, за които са чули – за помлените тела на жертвите на жестоката катастрофа, за строшени кости, които пробили плътта навън.

Възрастна жена с помръкнало лице разказваше, че много искала да отиде на тази екскурзия, но не успяла и сега е на гробището, за да ги изпраща жертвите една след друга. В ръцете си жената стискаше рози от градината и хлипаше. Сутринта същия ден бе погребан 80-годишен мъж, а докато близките на Даринка и Георги се сбогуваха с тях, в църквата в селото започваше опелото на загиналата Славка Колева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари