Подобрява се състоянието на Стилиян, ударен от мълния

4
Лекарите казват, че 11-годишното момче постепенно става контактно и адекватно
Лекарите казват, че 11-годишното момче постепенно става контактно и адекватно Видео: NOVA

Това потвърдиха от УМБАЛ „Медика”

Детето, покосено от мълния в Русе, се подобрява. Това съобщиха от болница „Медика”, където е настанено 11-годишното момче. В четвъртък то бе изведено от медикаментозния сън и екстубирано. Лекарите казват, че то постепенно става контактно и адекватно.

Борбата за живота му обаче продължава. Предстои да бъде изяснено какви увреждания е получило в следствие на травмата от удара от мълнията. За целта детето се наблюдава от мултидисциплинарен медицински екип.

Разказ на жената, оказала първа помощ на покосените от мълния деца в Русе

Стадион „Дунав” в Русе остава затворен, след като мълния покоси две 11-годишни деца на футболния терен. В четвъртък от прокуратурата влязоха на втори оглед. ДНСК също извършва огледи, за да се установи дали съоръжението е имало мълниезащита. Въпреки оказаната първа помощ и борбата на лекарите, едното момче почина. Неговият съотборник е с опасност за живота.

Габриела Върбанова е студент в медицинска специалност. Тя оказала първа помощ при реанимацията на двете пострадали деца.

Когато пристигнах близо до сградата на спортния комплекс, видях как родителите бягаха хаотично и че има суматоха. Усетих, че нещо се е случило. Оставих детенцето си на друга майка, с която бяхме заедно. Затичах се към терените и срещнах съпруга ми, който каза, че децата са две. Докато стигнем до тях си мислех с кое от двете деца да започна. Когато пристигнах прецених, че над Венци има доста родители, които му правят изкуствено дишане. Видях, че се справят добре. Над Стилиян – другото момченце, беше един от треньорите, на който отидох да помогна. Устните на детето бяха посинели, докато правех изкуствено дишане”. Това разказа в ефира на „Здравей, България” по NOVA Габриела Върбанова.

По думите ѝ, след като Стилиян възстановил дишането си, тя се прехвърлила към Венци, който също започнал да диша.

В същия момент дошла и жена, която се представила за лекар от Спешна помощ. "Започнахме двете да реанимираме. Молех се линейкте да дойдат по-бързо. Когато дойдоха - едната сестра започна с мен да прави сърдечен масаж, но спря. След това извади дефибрилатор, но незнайно защо го прибра. Детето не беше интубирано. Смути ме това, че нямаше тези кардио-пулмунални мероприятия, които трябваше да се изпълнят, не бяха направени. Не беше подаден кислород на детето, не се обдишваше. Беше хванато за крайниците, сложено на носилка и вкарано в линейка. Сякаш всичко спря", разказа Върбанова.

Прокуратурата и РЗИ проверяват действията на Спешната помощ в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    до 3
    А ти от какво си притИснена? :) Спомена за неграмотност просто.:)
  • 0
    3
    Мими
    Тази неграмотната студентка май е много притиснена за да лъже
  • 3
    2
    Фиданка Ивайлова
    Добра новина
  • 10
    1
    ×××
    Медицинска специалност е и кинезитерапията,което не я прави по-компетентна от работещите в Спешно помощ.Но наглите журналисти такива не напълно уточнени неща ги устройват
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари