Подменят водопровода в две русенски села

2
3 500 души посрещат с радост новината, защото от години не смеят да пият вода от чешмата
3 500 души посрещат с радост новината, защото от години не смеят да пият вода от чешмата Видео: БНТ

Подменят водопровода в две русенски села, загубите ще намалеят до 20%.

При всеки проливен дъжд от чешмите в русенското село Юделник тече мътна вода, а от ВиК дружеството казват, че загубите им в региона надхвърлят 60%.

За да се реши проблема, в Община Сливо поле започва подмяна на водопроводната мрежа в две села за пет и половина милиона лева, информира БНТ.

49 километра водопровод ще бъде подменен в селата Голямо Враново и Юделник. В тях живеят над 3 500 души, които посрещат с радост новината, защото от години не смеят да пият вода от чешмата.

Хората казват, че плащат близо 2,30 лв. за кубик – твърде много, при условие, че могат да ползват водата само за поливане.

Кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов казва, че новите тръби ще бъдат полагани според най-модерните технологии, за да потече отново бистра вода от чешмите, независимо от природните условия.

Валентин Атанасов – кмет на Община Сливо поле: Старата водопроводна мрежа има някакви крайни места, където има тапи. Там се насъбираха разни неща, отпадъци и други. А сега няма да има тапи, просто циркулира постоянно водата. И гарантират специалистите, че хората от тези райони ще пият добра вода.

Няма да има и режим на водата по време на ремонта.

Валентин Атанасов – кмет на Община Сливо поле: Новите тръбопроводи, няма да засягат стария. Старият ще си функционира до оня момент, до който новият е готов да се прихване.

Очаква се новата водопроводна мрежа да сведе загубите по тръбите до 20%.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари