Подкупни инспектори от ДАИ - Пловдив влизат в затвора

3
ВКС потвърди наказанията им за подкуп
ВКС потвърди наказанията им за подкуп Снимка: Дарик / архив

ВКС потвърди наказанията им за подкуп

ВКС потвърди наказанията за подкуп на трима инспектори от областния отдел на "Автомобилна администрация" - Станко Милушев, Паун Тенев и Димитър Янакиев, постановена от Окръжния съд в Пловдив.

Станко Милушев е осъден на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 4 000 лева, както и лишаване от право да заема държавна длъжност в инспекцията за срок от пет години. Той трябва да заплати в полза на държавата 9 400 лева, представляващи стойността на предмета на престъплението, съобщиха от ВКС.

В периода от 1 юни 2017-а до 5 април 2019 г. в Асеновград и Пловдив сам и в съучастие като извършител с Тенев и Янакиев е поискал и приел пет пъти дарове, за да не състави актове при извършени проверки на фирми. Колегите на Милушев са взели по три подкупа в различно съучастие. Те са осъдени по на две години затвор и глоба в размер от 3000 лева за всеки. Също са лишени от право да заемат държавна длъжност за срок от пет години и трябва да заплатят в полза на държавата съответно 3650 лева първият и 3250 лева вторият, представляващи стойността на предмета на престъплението.

Делото във Върховния касационен съд е образувано по жалби на адвокатите на тримата, които поискали условни наказания. Магистратите са приели, че жалбите са процесуално допустими, но са неоснователни.

В мотивите на върховните съдии е записано, че "действително, размерът на наложените и на тримата подсъдими наказания и липсата на предхождащи деянията осъждания покриват формалните изисквания за за отлагане на изтърпяване на наказанията. Както правилно е преценил контролираният съд, обаче, целите на наказанието не биха могли да бъдат постигнати с отлагане изпълнението на отмерените им наказания. Продължителният период на извършване на престъпната деятелност с ритмично осъществявани престъпни посегателства в него, реализиране на две от формите на изпълнителното деяние – стимулиране на други лица към извършване на активен подкуп и впоследствие получаването му от подсъдимите, поведението на Янакиев и Милушев при стартиране на престъпната им деятелност, изразено в недоволство от първоначално предоставената немалка парична сума от страна на свидетелка и изискване и съответно получаване на по-голяма, уронване авторитета на институцията, в която дългогодишно са работили, налага и тримата да бъдат изолирани за определения от съда срок от обществото, за да преосмислят своето поведение и променят нагласите си в посока спазване на писаните правила на закона и неписаните на морала".

Решението на ВКС е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари