Почивката в България – в пъти по-скъпа от чужбина

0
Българското Черноморие се оказва по-екзотично от Малдивите
Българското Черноморие се оказва по-екзотично от Малдивите Снимка: Красимир Свраков

Масово хотелите по Черноморието са вдигнали цените с 20%, но според тях е малко

Хотелите по Черноморието са вдигнали цените с около 20% през този сезон заради инфлацията. Курортите вече се пълнят с туристи, а резервациите не спират да растат. Въпреки това обаче от бранша не са доволни и предупреждават, че силите на туристическия бранш в България вече са на привършване, пише Economic.bg

Според Румен Мончев, който има хотел в Слънчев бряг и е член на УС на Съюза на собствениците на хотели в курорта, проблемът е, че преди хората са ходели на море по няколко пъти, докато сега ходят само за уикенд почивка. Неговият хотел е пълен, но според него „това не е достатъчно“.

Резервациите са много, но не така, както ни се иска, казва той.

Или иначе казано, хотелиерите очакват запълване на стаите, без да има дори ден, в който да е празен. Резервациите да бъдат от събота до събота. Това лято обаче масово хората запазват стаи за почивка само за три до пет дни.

За 20% увеличение в цените на нощувките съобщава и Веселин Налбантов, който също има хотел на брега на Слънчев бряг. По думите му този скок в цената е малък на фона на инфлацията.

Нашия бизнес ще западне и 14% от БВП на България ще отиде по дяволите“, казва Налбантов.

В България или в чужбина?

Economic.bg реши да направи сравнение в цените за почивка това лято между България, Турция, Гърция и Малдивите. Разглежданият период, в който са търсени оферти за сравнение, е 15 – 22 юли, а информацията за цените в местата за настаняване е взета от платформата Booking.

Четиризвезден хотел в Несебър за една седмица, в разглеждания период, струва 1526 лв. Цената е за двама възрастни и е без включена храна. В случай че искате закуска, ще трябва да се доплати по 15 лв. на ден. На база същите условия и същия период, цената в Кушадасъ, Турция, е 1090 лв., а закуската е 10 лв. на ден.

В петзвезден олинклузив хотел в Кушадасъ и при настаняване в супериорна стая (по-голяма от обикновената двойна стая) с изглед към морето, цената е 2644 лв. В същото време в хотел от същия ранг в Несебър, отново на база олинклузив, но в обикновена двойна стая и без изглед към морето, цената е 2869 лв.

Въпреки очевидните различия хотелиерите в България смятат, че няма база за сравнение и твърдят, че почивката в чужбина е в пъти по-скъпа. „Не трябва да сравняваме несравнимото. В Турция сега ако отида да почивам, трябва да извадя 2000 лв. за 7 дни. А тук, в България, за тези пари ще почивам 18 дни“, смята Налбантов.

И обвинява държавата, че не се грижи за отрасъл „Туризъм“.

"В Турция и в Гърция туризмът се субсидира. В България той до момента работеше въпреки бездействието на държавата, на мускули, но всичко има край", уточнява хотелиерът.

Разлика в цената на почивката има и между България и Гърция. В южната ни съседка морето за двама възрастни, за 7 дни в четиризвезден хотел с включена закуска е на цена от 1746 лв. Докато в Слънчев бряг ще трябва да платят 1776 лв.

Българското Черноморие се оказва по-екзотично от Малдивите

И ако разликата в цената на лятната почивка между България, Гърция и Турция не е чак толкова фрапантна, то тази между България и Малдивите е меко казано шокираща.

Цената за двама души в четиризвезден хотел в Обзор, на база олинклузив в стандартна стая за седем дни е 4006 лв. В същото време наемът на цяла вила на Малдивите за една седмица е 1456 лв. Точно пред нея има частен плаж, който е достъпен само за гостите на комплекса, става ясно от описанието на комплекса в Booking.

Отново липса на персонал по Черноморието

Освен всичко друго, българските хотелиери отново алармират за липсата на персонал.

"Персонал няма. Разчитахме на украинците, обаче се оказа, че те не искат да работят. Държавата се погрижи добре за тях и те се отказаха да работят“, казва Румен Мончев.

Въпреки това обаче на персонала, който все пак работи в неговия хотел, заплатите са увеличени, но с колко точно, не пожела да коментира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    5
    Лили
    Наистина е така, и дори обслужването в Гърция и Турция е по добро от България, не знаят да правят бизнес в България и отношението към клиента е понякога кофти.
  • 8
    4
    Кожодери...
    А помощи не искате ли?...
  • 13
    3
    Никога в БГ
    Че кой е толкова луд ме да ходи на почивка в БГ? Трябва или да е луд или да е мазохист.
  • 14
    2
    Сиромах
    При сегашните цени на горивата, Русе-Камчия-Русе ми излиза около 60 лева на пропан с 23-годишния ми опел. Шезлонги, чадъри, газов котлон и автохладилник си имам в багажника. Тръгваме в 8:00 и в 10:30 вече сме на плажа. Понеже не ми е кеф много слънцето, аз се мотам около грил-тигана. Било пържолки, кебапчета, кюфтета, било гриловани тиквички, салатки, ракийца, бирица и т.н. В 16:30 аз вече съм напит като елф, та се налага жената да кара на връщане. В 20:00 вече сме в собствената си баня и си спим с собствените легла. И това е за 80 лева разход. За 4-ма човека. Утре ако поискаме пак сме там. Какви 15 лева за закуска, какви хиляди левове за няколко дни?!
  • 24
    1
    :)
    Уважаеми родни хотелиери, А какво ще кажете за 7-дневна почивка в Палма де Майорка, в 4-ри звезден хотел на база олинклузив плюс двупосочни билети, и всичко това за 1000 български лева на турист. Може би там извънземните ги спонсорират?!?... Нямя да се извинявам, Вие сте невиждани кожодери.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари