Българското Черноморие тревожно пустее

1
Междувременно по граничните пунктове към Гърция и Турция "бягащите" на юг туристи са много повече от минали години
Междувременно по граничните пунктове към Гърция и Турция "бягащите" на юг туристи са много повече от минали години

След вълната от скандали за бетониране на плажове и законодателната разправа с летовниците - любители на т.нар. диво къмпингуване, Българското Черноморие тревожно пустее.

В края на юни чадърите и шезлонгите на много места са празни, пустее дори централният плаж на Слънчев бряг, показват кадри, заснети от медии и от очевидци.

Междувременно по граничните пунктове към Гърция и Турция "бягащите" на юг туристи са много повече от минали години, твърдят служителите на ГКПП-та. 

Още преди месеци заваляха прогнози за лош ваканционен сезон, а ето че сега мрачните очаквания се потвърждават.  Бургаската туристическа камара изчисли, че спадът на посетителите е към 15 до 20 процента.  Хората от бранша смятат, че причините за отлива са комплексни. Основният фактор е завръщането на силни играчи като Турция и Египет. Освен това авиокомпаниите не могат да осигурят пълния капацитет самолети, които да превозват туристи до България.

"Губим традиционни пазари като Германия, като Израел", коментира Христина Славова от бургаската камара пред Би Ти Ви. Недостигът на готвачи, камериерки и друг персонал допълнително влошава положението, признават хотелиери и ресторантьори.

Очевиден факт е, че все повече българи се насочват към Гърция и Турция, където получават по-качествена услуга за приблизително същите пари, които плащат в България.

Има и друго обяснение за бягството.

Българите предпочитат да почиват в чужбина като своеобразен протест срещу презастрояването на нашето Черноморие, вандалското отношение към природата и безпомощното поведение на държавата към големите нарушители.

Преди дни управляващите приеха законови поправки, които сурово преследват летовниците, метнали кърпа върху дюна или разпънали палатка върху пясъка на "нерегламентирано" място. Но отново не предвидиха мерки за багерите и бетона, съсипващи цели плажове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари