Почитаме жертвите на комунистическия режим

1
През 1945 година в цялата страна са образувани 135 процеса с общ брой на подсъдимите 11 122 души
През 1945 година в цялата страна са образувани 135 процеса с общ брой на подсъдимите 11 122 души Снимка: Facebook / Н.В. Цар Симеон ІІ

През 1945 година в цялата страна са образувани 135 процеса с общ брой на подсъдимите 11 122 души

В България днес се отбелязва Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Отбелязва се с Решение 37 на Министерския съвет от 20 януари 2011 година по предложение на президентите на България Желю Желев (1990 - 1997) и Петър Стоянов (1997 - 2002).

Отбелязваме годишнина от обявяването през 1945 на смъртните присъди по време на митинг пред Съдебната палата в София на осъдените от Първи и Втори състав на Народния съд - регенти, министрите заедно с министър-председателите в пет правителства от 11 февруари 1940 г. до 8 септември 1944 г., дворцовите съветници (51 души), народните представители от 25-ото Обикновено народно събрание (129 души) и други граждански и военни лица.

В цялата страна са образувани 135 процеса с общ брой на подсъдимите 11 122 души. На смърт са осъдени 2730 души, оправдани са 1516 души, а срещу 451 души делата са прекратени.

През 1945 година, на 1 февруари „Народният съд” на комунистическия режим осъжда на смърт тримата регенти Н.Ц.В. Княз Кирил, ген. Никола Михов и проф. Богдан Филов. На смърт са осъдени още 8 царски съветници, 22-ма министри от последните три правителства преди 1944 година, 67 депутати, 47 генерали и висши офицери. 150 души. Почти целия политически елит на България до комунистически преврат на 9 септември.

Още същата нощ присъдите са изпълнени. Осъдените са оковани във вериги и натоварени на камиони. Откарват ги до една яма, издълбана от бомба, близо до Софийските гробища. Разстрелвани са един след друг. Проф. Александър Станишев – световно известен медик и министър на вътрешните работи и на народното здраве до 2 септември 1944 г., е заставен да установява смъртта им. Той е убит последен с куршум в тила. Телата са затрупани със сгурия. Мястото на екзекуцията е пазено в тайна, но през следващите седмици близки на убитите научават и носят цветя и свещи на масовия гроб. Комунистическият режим се опитва да предотврати поклоненията на гроба, като го превръща в бунище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    Я сега?
    На 1 февруари убийците почитат “жертвите” на комунизма?!! https://boosty.to/plamenpaskovbg/posts/fe6c3448-f58a-4135-b372-337e99adea96?share=post_fb
  • 1
    8
    До 7
    Там,където бяха червените,московски путки,те защо не помогнаха или за тях логиката ти не важи.Жалкото е,че на много хора като вас,бабите са вдигали полите на съветските политкомисари с офицерските пагони при посрещането на Дунава,та е плачевен резултата..
  • -1
    7
    До 6
    “Народ, който не познава историята, е обречен да я повтаря.“ да ти обясня путко малко история я се върни и прочети историята …. Преди България да падне под османско робство минават чикибойци кръстоносци (гейвропейци) казваме им за заплахата и кво?!??? Къде бяха и тея путки 500години!?!??? Да не говорим, че се опитват да изкарат, че черепите в БАТАК СА скулптори???? Нещо да каже педераст недоебан! Ай ходи се шибай и мълчи, че ме е срам от такива като тебе!
  • 1
    6
    Ха ха ха
    Голям смях ме напушва, като чета какви псевдопатриоти има и какви страстни русофили са. Но мога да се обзаложа, че 99,9% от тях не познават историята на България. Ако наистина познаваха историята, щяха да знаят че любимата им Русия ни е предавала безброй пъти и е работила срещу нашия национален интерес. Поради тази причина и много от възрожденците и революционерите (в това число и В. Левски) са били доста резервирани към Русия. Народ, който не познава историята, е обречен да я повтаря.
  • 1
    5
    До 4
    Поредно доказателство, че усраинеца е хохла! Няма да защити България а ще лиже гейвропейски и усраински третополови задници!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари