Почитаме свети Йосиф - земния баща на Христос

0
Днес е Ден на бащата и Имен ден празнуват Йосиф и Давид и техни производни имена
Днес е Ден на бащата и Имен ден празнуват Йосиф и Давид и техни производни имена Снимка: Български икони

Днес е Ден на бащата и Имен ден празнуват Йосиф и Давид и техни производни имена

На днешния 26 декември Църквата празнува Събор на Пресвета Богородица, деня след Рождество Христово. Днес се чества и паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Иисус Христос. Почитат се и Свети цар Давид и също Свети Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

26 декември в тази връзка е и Ден на бащата. За първи път е отбелязан през 1997 година.

Св. Йосиф, според Библията, е от царски род, но живеел като дърводелец и в добродетелна бедност. След като останал вдовец, на 80 години, на него му била поверена честта на младата Мария - бъдещата майка на Спасителя. Те не са имали плътски отношения и брак в пълния смисъл на думата, но той бил призован да я пази и защитава в нейната свещена мисия - чрез непорочно зачатие да роди Иисус. Йосиф отнесъл подигравки, задето бил на преклонна възраст, а младата му жена била родила, но той устоял, защото Божията воля му давала сили. Йосиф живял до 110 години в праведен живот и честен труд. Бил добър земен баща на Спасителя и такъв завет оставя празникът на св. Йосиф, денят на бащата. Бащите са опора и сигурност на семейството, трябва да го издържат с честен труд и грижа.

Международният ден на бащата пък се отбелязва на всяка трета неделя на юни.

Имен ден празнуват Йосиф, Йоско, Дарко, Дарина, Давид, Дако, Дачо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари