Почитаме Света Злата Мъгленска - покровителка на българите в чужбина

0
Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през XVIII в. по време на османското владичество в Македония
Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през XVIII в. по време на османското владичество в Македония Снимка: БГНЕС / Архив

На 18 октомври Българската православна църква почита паметта на света Злата Мъгленска, която от 2009 година е приета като покровителката на българите, живеещи в чужбина

Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през XVIII в. по време на османското владичество в Македония.

Историята разказва, че Злата е родена в бедно семейство в село Слатина, област Мъгленско. Тя се славела с рядка красота, смиреност, благочестивост, духовна чистота, твърда и непоклатима вяра в Господ. Според житието на светицата млад турчин я издебнал и отвлякъл. Той поискал от нея да приеме мюсюлманската вяра и да се омъжи за него, но Злата отказала.

Поробителите се опитали да принудят Злата да приеме мохамеданската вяра, като ѝ повлияят чрез родителите и трите ѝ сестри. Поразени от страх, родителите и сестрите започнали да уговарят Злата да приеме мюсюлманството, но тя упорито и непреклонно отказвала. Тогава турците започнали безмилостно да изтезават младата българка. В продължение на 3 месеца всеки ден я биели с тояги и режели парчета от кожата ѝ. Потоци кръв се леели от нея. С нажежена желязна пръчка проболи главата ѝ от едното ухо до другото. След като не успели да принудят младата българка да се потурчи и омъжи на сила, на 18 октомври 1795 година я обесили, след което насекли тялото ѝ на парчета.

Заради безмилостните страдания, на които била подложена, Злата Мъгленска е канонизирана. Българската православна църква почитат паметта ѝ на 18 октомври всяка година.

На много от иконите Злата е изографисана с българска национална носия, но родното ѝ село днес попада в териториите на Гърция.

През 2009 година по идея на български историк Мъгленска е избрана за покровителка на българите в чужбина. На нейно име е кръстена и наградата Българка на годината.

Имен ден празнуват Златко, Златка, Златан, Златомир, Златомира, Златина, Злата, Златозар, Златослав, Лука, Лукреция и Лукан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари