Почитаме княз Александър Невски

1
Честито на всички именници!
Честито на всички именници!

На 23 ноември църквата почита Св. благоверен княз Александър Невски.

Днес православната църква чества деня на Св. благоверен княз Александър Невски (1220 - 1263). Той е роден през 1220 г, живял по времето когато руските земи били под татарско владичество и бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска тръгнал на поход срещу Новгород.

Княз Александър поел защитата на града си. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз удържал славна победа, за която бил наречен "Невски". По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите.

Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. В края на живота си пожелал да приеме монашество.

Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир.

Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса. При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра.

Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса.

На 23 ноември се чества и празника на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров в София, носеща името на светеца.

Името "Александър" е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете"

Имен ден празнуват: АлександърАлександраСашоСашкаЦанкаЦанко

След създаването на Tретата българска държава във Велико Търново се взима решението да бъде построен храм-паметник, посветен на светеца патрон на цар Освободител - именно Свети Александър Невски. Впоследствие мястото на новия храм е променено - избрана е новата столица - София.

Основният камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 г. Това е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, превърнал се в символ на единството на българския народ.  

Патриаршеската катедрала чества и летен храмов празник, който се отбелязва на 30 август - дата се свързана с пренасянето на мощите на Свети Александър Невски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари