Почина Тото Кутуньо

0
Световноизвестният певец си е отишъл на 80 години
Световноизвестният певец си е отишъл на 80 години Снимка: Фейсбук

Световноизвестният певец си е отишъл на 80 години

На 80 години почина Тото Кутуньо. Това е станало около 16:00 ч. днес в болница „Сан Рафаеле” в Милано, където е бил настанен, съобщава Rai News.

Новината обяви мениджърът му Данило Манкузо, който обяснява, че „след дълго боледуване певецът се е влошил”.

През 1983 г. Кутуньо се появи на сцената на фестивала "Сан Ремо", запя "Lasciatemi cantare con la chitarra in mano..." и популярността му завладя света. Тогава журито на фестивала класира песента едва на пето място, но го превърна в един от най-обичаните италиански изпълнители.

Салваторе, както е рожденото му име, започва да се занимава с музика от малък. Баща му, който е морски офицер, свири на тромпет, а синът му акомпанира на барабани. По-късно Тото, както го наричали в семейството, свири и на акордеон, на пиано и на саксофон. Няма музикално образование, учил е счетоводство, но никога не е работил в тази сфера, отбелязва БТА.

Още от началото на 60-те години свири в различни групи и участва в турнета в чужбина. Започва и сам да композира музика. През 70-те години започва да работи съвместно с поета и текстописец Вито Палавичини. Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле използва песента им "Africa" за "L'ete indien", която става изключително популярна в изпълнение на Дасен и Франк Синатра я пее в САЩ. Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано.

Кутуньо участва 13 пъти на "Сан Ремо", през 1990 г. печели песенния конкурс "Евровизия". Той е сред най-успешните италиански изпълнители и композитори, по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове. Колекционира винилови плочи и колекцията му включва над 3500 екземпляра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    до 2
    отива към педерастия и цигания.. децата се кефят на педали, хермафродити и американски цигани (негри)
  • 2
    2
    ...
    Вече няма такава музика, пълна с чувство и емоции . :( накъде отива светът ?!?
  • 18
    1
    русенец
    Светъл ти път, маестро!:(((((
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари