Почина създателят на „Супер Марио“

0
Президентът на японската компания за видеоигри „Нинтендо“ и един от създателите на култовите игри „Супер Марио“ и Покемон“ ...
Президентът на японската компания за видеоигри „Нинтендо“ и един от създателите на култовите игри „Супер Марио“ и Покемон“ ...

Президентът на японската компания за видеоигри „Нинтендо“ и един от създателите на култовите игри „Супер Марио“ и Покемон“ Сатору Ивата почина на 55-годишна възраст, предадоха световните агенции в понеделник.

Ивата е починал в събота в болница в Киото от рак на жлъчните пътища, заяви компанията. През юни 2014 г. той претърпя операция и пропусна част от събитията на компанията през миналата година, но до последно беше активен в работата си.

Сатору Ивата оглави „Нинтендо“ през 2002 г., само две години след преминаването си в екипа на компанията от софтуерната компания „Хал лаборатори“, която разработва част от игрите на „Нинтендо“ и в която Ивата работи от 1982 г.

Ивата беше първият президент на фирмата, който не е от фамилията Ямаучи основател на компанията.

Смъртта му идва в труден за компанията момент. Тя е изправена пред предизвикателствата на безплатните игри за смартфони и конкуренцията на Плейстейшън 4 (PlayStation 4) на „Сони“ (Sony Copr). Базираната в Киото компания се бори да изведе на преден план бизнеса си с видеоигри, който е фокусиран върху конзолата Wii U и 3DS устройствата за игра.

Целта на Ивата беше компанията да максимизира използването на своите легендарни герои, включително Супер Марио и покемона Пикачу, така че да върне потребителите към своите традиционни видеоигри.

През март Ивата обяви, че компанията работи по следващо поколение конзола, с кодово името NX.

Не е ясно кой ще го наследи. Компанията посочи, че двамата топ мениджъри на фирмата – Генио Такеда и Шигеру Миямото, ще останат на постовете си на представителни директори. Тази позиция, според японското законодателство, им дава правото да вземат големи решения от името на фирмата.

Източник: Info News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари