Почина композиторът Марин Вълчанов

0

Почина музикантът проф. Марин Вълчанов, съобщиха негови близки, предаде БТА.

Роден на 7 август 1949 г. в София, той учи пиано в Музикалното училище, после продължава с фагот - и в Музикалната академия, в класа на проф. Христо Прошков. Успоредно учи композиция при проф. Пенчо Стоянов, а по-късно - при проф. Лазар Николов.

Солист - водач на група е в Симфоничния оркестър на БНР. Работи повече от 30 години в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", от 2006 г. до 2009 г. е заместник-декан на Инструменталния факултет. Води майсторски класове в Германия, Франция, Япония, Турция, Чехия, Люксембург, Италия, Алжир и други страни. Успоредно с преподавателската си дейност е член на Духовия квинтет при БНР, а по-късно и основател и член на Академичния духов квинтет.

Като солист, камерен изпълнител и оркестрант е концертирал в Европа, Азия, Южна Америка и Африка. Почти целият му записан репертоар за фагот - концерти с оркестър, сонати, пиеси, както и много творби от български автори, някои от които са посветени на него, е в Златния фонд на БНР.

Проф. Марин Вълчанов композира във всички жанрове, но предимно творби за духови инструменти за различни камерни формации. Автор е на симфонична музика, както и на Концерт за кларинет, Концертино за флейта, Концерт за кавал (флейта) и обой. Много от неговите творби са изпълнявани в Европа, Южна Америка, САЩ, Азия. Има и произведения, издадени от чуждестранни издателства във Франция, Испания, САЩ и други.

Сред многобройните му отличия са първа награда и златен медал от Шестия национален конкурс за певци и инструменталисти, награда от Прегледа на симфоничните оркестри, "Кристална лира" - с Академичния духов квинтет, диплома за симфонична музика от Съюза на българските композитори.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари