Почина изтъкнатият анестезиолог проф. Иван Смилов

2
Проф. Смилов е бил декан на Медицинския университет в София в продължение на 9 години
Проф. Смилов е бил декан на Медицинския университет в София в продължение на 9 години

Проф. Смилов е бил декан на Медицинския университет в София в продължение на 9 години

На 1.12.2022 г. е починал професор д-р Иван Дончев Смилов - изтъкнат анестезиолог и дългогодишен началник на реанимацията в „Майчин дом“.

"Загубихме един прекрасен лекар, дълбоко уважаван преподавател и учен – дългогодишен ръководител на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение (1992 - 2008) и декан на Медицински факултет, МУ - София (1991 - 1999). Благодарение на неговите усилия, на умението му да бъде в крак със съвременните тенденции в световната медицина, ръководената от него Катедра днес е вписана в европейските регистри като Европейски център за обучение по анестезиология, реанимация и интензивни грижи", изказват съболезнования от Медицински университет - София.

"Международно признат учен с блестящи организационни способности, проф. д-р Иван Смилов успя в трудни времена да съхрани и с неугасващ ентусиазъм да развие образователните и научноизследователските традиции на нашето висше училище, и остави дълбока, трайна следа в историята на факултета".

Проф. Иван Смилов бе харизматична личност, обичан и уважаван преподавател.

През 2009 година той бе удостоен с наградата на МУ - София на името на „Проф. Стоян Киркович” за цялостна преподавателска и научна дейност.

Проф. Смилов завършва медицинския университет през 1968 г., след което специализира в Прага, Париж, Лондон, Парма, Солун. Става професор по анестезиология през 1990 година.

Има повече от 200 реални публикации и над 50 участия в конгреси и конференции у нас и в чужбина, 18 учебника и монографии, участия в световни и европейски конгреси като гост-лектор – Германия, Япония, Италия, Канада, Македония, Турция, Австралия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари