Почина Георги Христов

0
С националния отбор на България той е участник на олимпийските игри в Мексико 1968 г. последното в историята ни
С националния отбор на България той е участник на олимпийските игри в Мексико 1968 г. последното в историята ни

Късно вечерта на Разпети петък е починал един от най-великите баскетболисти в историята Георги Христов, съобщи botevgrad.com.

На 14 октомври миналата година той навърши 70 години.

С ботевградския „Балкан“ той е шампион на България за 1974 г., носител на купата за 1970 г., сребърен и неколкократен бронзов медалист от първенствата на страната. Многократен участник с достойно представяне на отбора в Европейските клубни турнири и победи над отбори, като шампионите на Франция - „Виши“, на Югославия - „Задар“, на Чехословакия - „Славия“ Прага, испанския“Хувентуд“ Бадалона, „Югопластика“ Сплит.

С националния отбор на България той е участник на олимпийските игри в Мексико 1968 г. последното в историята ни. Играе на 5 европейски първенства, като на първенството в Есен 1971 г. е четвърти най-добър реализатор със средно 18,9 точки и е посочен в символичния отбор на шампионата, а в Барселона е седми реализатор с 16,9 т. , като четвъртият е с 17,8 т. Участник в турнира за световната купа в Колумбия през 1974, където България се класира на 3-то място, а Георги е сред звездите на турнира.

Редовно е включван в идеалните отбори на турнирите, в които е участвувал, и е признат от европейските спортни издания за един от най добрите атакуващи гардове в Европа, редом със Сергей Белов, Никола Плечаш, Франсиско Бускато, Ратомир Тврдич и др.

През 1973 г., Георги Христов е включен в сборния отбор на Европа за мачовете му със САЩ по случай 40 годишнината на ФИБА., Съотборници са му Крешимир Чосич, Никола Плечаш, Сергей и Александър Белови, Уейн Брабендер, Клифърд Луик, Отавио Флабореа.

Георги Христов е баща на футболния ни национал от близкото минало Мариан Христов.

Източник: Botevgrad
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари