Почина един голям българин - бай Милан Революцията

0
Човек–епоха, чешит, луда глава, божие зърно, закъснял богомил, възрожденец, историк, писател-краевед, издател, общественик
Човек–епоха, чешит, луда глава, божие зърно, закъснял богомил, възрожденец, историк, писател-краевед, издател, общественик

Бай Милан Революцията напусна този свят. Приятел на Радичков, непоправим оптимист, журналист, краевед – една от емблемите на Северозапада се пресели в света на ангелите във вторник, съобщава tribali.info.

Човек–епоха, чешит, луда глава, божие зърно, закъснял богомил, възрожденец, историк, писател-краевед, издател, общественик – това са само част от определенията за незабравимия Милан Миланов, роден в берковското село Ягодово. От Лом до Ком обаче всички го знаят като Революцията.

С бойкия си прякор Милан се сдобива още на младини, в годините на колективизацията, когато на него, като на виден сладкодумник и речеват събеседник, се пада задачата да агитира стопаните от берковска околия да влизат в ТКЗС.

В село Бързия, на чашка мастика с лимонада, бяла като прясно млекце, се заформил разговор за ТКЗС-то. Ама нали бързийчани без „поливка” нищо не вършат, разяснява бай Милан, та му се наложило да се жертва: хайде една мастика за кравите, хайде още една – за овцете, па после хайде и една за…Революцията! Харесало им, та се повторили още няколко пъти за революцията. И оттам-Революцията, Революцията

По-късно бай Милан изгражда читалища, училища, предприятия, има огромен принос за развитието на културната и музейната дейност. Благодарение на неговото застъпничество, което му струвало порицание и изключване през 1970 година от партията-майка БКП, са съхранени старите възрожденски къщи в центъра на Берковица.

Те били нарочени за събаряне от грандоманията на соца, която повелявала да бъдат замени с поредния безличен и безформен бетон.

Още преди повече от четвърт век Революцията измисля създаването на туристически продукт, атракция, наречена от него Вселенарий. Подобна идея с голям успех е реализирана едва преди 5-6 години в Англия, под името Лондонското око.

Вселенарият според Революцията е място, където човек може да получи информация за всяко кътче на земното кълбо, в космоса и океаните.

Предвиждало се да има планетариум, космическа обсерватория, диорами и панорами, информационен център. Борис Димовски щял да прави стенописа, използвайки мотиви и герои от Радичковото творчество. Преди 20 години обаче тогавашният кмет спира строежа, а после недовършеният Вселенарий е продаден.
Животът на Революцията е описан в книга със 700 биографични страници за него от писателката Цецка Бончева, родом от Гаганица.

„Не познаваш ли Революцията, не знаеш нищо за българския Северозапад и за най-истинските българи. Милан Революцията вечно ще бъде на крачка преди времето, преди себеподобните си. Ще измисля, ще изучава, ще твори, ще се рови из заспалите съвест”и, казват многобройните му живи приятели. 

Бай Милан сложи началото на музей на Радичков в Берковица. Вече има отредено място за това. Вярваме, че в негова памет настоящата управа на града ще довърши музея.

Поклон пред паметта му!

Източник: ТРИБАЛИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари