Почина доц. д-р Татяна Янакиева

77
Опелото ще се състои на 4 февруари в църквата "Св. София"
Опелото ще се състои на 4 февруари в църквата "Св. София" Снимка: СУ "Свети Климент Охридски"

Опелото ще се състои на 4 февруари в църквата "Св. София"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина доц. д-р Татяна Янакиева, дългогодишен преподавател и ръководител на катедрата "Библиотекознание, научна информация и културна политика" във Философския факултет на Алма матер.

Опелото ще се състои на 4 февруари от 14:00 ч. в църквата "Св. София", предава БТА.

Татяна Ганева Янакиева е родена на 11 януари 1944 г. в Добрич. Завършва специалността "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" с втора специалност "Библиотекознание и библиография" (1966). Защитава дисертация на тема "Българската литературоведска библиография до Втората световна война" (1977 г.) и получава научната степен "доктор". Специализира библиография в Московския държавен институт по култура (1990 г.).

Работи като ръководител на Отдела "Справочно-информационен" в Окръжната библиотека в Добрич (1966–1968 г.) и като специалист в Справочно-информационния отдел на Централната библиотека на БАН (1972–1973 г.). От 1974 г. е асистент в Софийския университет, където първоначално преподава в двете специализации: "Библиотекознание и библиография" и "Научна информация и документация". Последователно става старши асистент (1977–1980), главен асистент (1980–1989 г.), а през 1989 г. е избрана за доцент. В периода 2004-2008 г. доц. Татяна Янакиева е ръководител на катедрата "Библиотекознание, научна информация и културна политика". За своята дългогодишна преподавателска и изследователска дейност на 20 май 2010 г. е удостоена с Почетния знак "Св. Климент Охридски" със синя лента.

Доц. Татяна Янакиева е един от учредителите през 1990 г. на професионалната библиотечна организация СБИР, чийто правоприемник днес е Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Тя е първи председател, като заема длъжността в продължение на два мандата (1990-1992 г. и 1992-1994 г.).

За своята активна дейност през 2009 г. от Министерство на културата тя получава наградите: плакет "Златен ритон" за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура (връчен ѝ от министъра на културата проф. Стефан Данаилов по случай 24 май 2009 г.) и наградата "Сребърен ритон" за 65-годишнината от рождението ѝ.

"Доц. Татяна Янакиева е обичан колега, преподавател и приятел. Множество са нейните колеги, дипломанти, студенти, които помнят напътствията, съветите и подкрепата в начинанията. Тя е визионер, неуморно отдаден на каузата на библиотеките, библиотечното образование и на професията, оставила трайна следа в тяхното развитие. Поклон пред светлата ѝ памет!", се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари