Почина Даян Файнстийн

0
Тя бе първата жена-кмет на Сан Франциско и доайен на американския Сенат
Тя бе първата жена-кмет на Сан Франциско и доайен на американския Сенат Снимка: Senator Dianne Feinstein / Facebook

Тя бе първата жена-кмет на Сан Франциско и доайен на американския Сенат

На 90 години почина Даян Файнстийн - една от иконите на либерализма в САЩ през последните десетилетия, която прокарва пътя на жените в управлението на различни нива, в епоха, когато политиката е доминирана от мъже, съобщи Булевард България.

Родена в семейството на емигранти, с майка рускиня и баща евреин, тя завършва "Право" в Станфордския университет.

Впоследствие Файнстийн става първата жена-кмет на Сан Франциско, първата жена, избрана от Калифорния в Сената, и първата жена-сенатор, членуваща в Комисиите по правосъдие и по службите за сигурност, за чийто председател е избрана.

Тя е известна с това, че през 1994 г. внася предложението за федерална 10-годишна забрана за производство на определени видове полуавтоматични оръжия за употреба от цивилни, след поредния случай на масово убийство в Сан Франциско.

Файнстийн разработва координационния механизъм за системите за национално известяване за безследно изчезнали деца; закона за защита на пустинните региони в Калифорния, с който са създадени националните паркове при Долината на смъртта и "Джошуа три".

Работи заедно с Републиканците по възстановяването на Закона срещу насилието над жени, и става съвносител на поправката, с която равното право на брак за LGBT-общността става федерален закон.

Даян Файнстийн беше и най-възрастният сенатор в САЩ. В последните няколко години от мандата си Файнстийн беше призовавана да се откаже от мандата си в Сената заради влошаващото се здраве и да отстъпи място на друг Демократ.

Още докато тя беше жива, семейството ѝ се въвлече в тежки съдебни спорове около наследството на покойния ѝ съпруг Ричард Блум, оценявано на около 1 млрд. долара.

В началото на 2023 г. - на 89-годишна възраст - тя обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат на изборите догодина, като каза, че "вече е дошло правилното време".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари