Почернени близки: Вземете спешни мерки срещу убийствата на пътя

1
Катастрофата с футболния треньор Ферарио Спасов отново постави въпроса как работи правосъдието у нас
Катастрофата с футболния треньор Ферарио Спасов отново постави въпроса как работи правосъдието у нас

Катастрофата с футболния треньор Ферарио Спасов отново постави въпроса как работи правосъдието у нас

Убиваш човек на пътя и те пускат с мярка "подписка". Катастрофата с футболния треньор Ферарио Спасов отново постави въпроса как работи правосъдието у нас. Правителството обяви, че работи за това да спре войната по пътищата, но трябва време заложените мерки да дадат резултат.

"Не само няма време, а от над 20 години слушаме, че водим война със случващото се на пътя. И все сме губещи. Трябва бързо да даде резултат, каквото и да предприемат като мерки. Законът не е панацея, по-скоро лошо го прилагаме. Вижте в Гърция какви са глобите, там спазваме всичко, в България ставаме други. Манталитетът се изгражда със закони. Глобите трябва да станат много по-високи от сегашните, това дисциплинира", коментира адвокат Росен Рашков пред Bulgaria ON AIR.

"Младите шофьори на пътя са един от сериозните проблеми - трябва да нямат възможност да карат мощни коли и нощно време. Държавата трябва да започне работа с най-малките. Тази война ще я спечели, когато започне превенция, работа с тези деца още в училище", каза още адв. Рашков.

По думите му много лесно с изменение в закона може задължително да се отнема свидетелство за управление на МПС при смърт след ПТП.

Според него наблюдаващият прокурор по случая със смъртта на Ферарио Спасов удобно пропуска обстоятелството, че не е необходимо да има налице опасност шофьорът да се укрие, а има реална опасност да извърши друго престъпление.

"Познайник на полицията е, имал е предходно ПТП. Не е тежко престъпление смъртта на един човек? Производства по ПТП-та висят с по 3-4 години заради липсваща или лоша експертиза. Различен е подходът на прокуратурата. Тя има всички необходими инструменти, не се нуждае от законодателни изменения в тази част", смята адв. Рашков.

Родителите на убития в катастрофа Васко - Петя Иванова и Николай Николов, също изразиха мнението си в студиото на "България сутрин".

"Време няма, защото цената я плащат нашите деца и ние като родителите. Убиват децата ни, а родителите получават тежки заболявания и са мъртви над земята. С акад. Денков обсъдихме какви са ни проблемите. Той много добре беше запознат, съгласи се с нас и само известно време след това се отметна от думите си. Обеща, че ще има нови лаборатории, после каза, че няма нужда. Г-н Денков, няма време! Имаме толкова много убити на пътя, мерките трябва да са спешни", настоя майката на Васко.

"Не може при убийство на пътя да се бавят с години експертизите и кръвните тестове, делата да продължават по 8-10 години. Живеят живота си необезпокоявани, обикалят дискотеките и казината. Няма експерти. Важно е да се увеличи заплащането им, за да няма забавяне", посочи Петя Иванова и отправи апел към всичко родители и към властта:

"Въпрос на време е кой ще е следващият. Ще продължава така, докато не се оправят законите в България. В друга държава при убийство на пътя му дават най-малко 20 години. В нашия случай при трима убити и двама полуинвалиди, човекът се разхожда трета година на свобода", сподели на свой ред Николай Николов.

На 18 ноември близки на загинали в катастрофи ще проведат пореден протест пред Съдебната палата в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари