По-скъпа вода в девет области от 1 януари

1
В други 17 области водата ще поевтинее
В други 17 области водата ще поевтинее Видео: Bulgaria On Air

По-скъпа вода в София от 1 януари. Цената ще е по-висока и в други 8 области. 

ВиК услугите в София ще поскъпнат с 6%. От "Софийска вода" твърдят, че причината за това е 5-годишният бизнес план на дружеството, който е одобрен от КЕВР и съгласно който цената се актуализира всяка година, предава Bulgaria On Air. Според клиентите на дружеството обаче водата и сега е скъпа.

Поскъпване на водата ще има общо в 8 области. Сред тях е и Разград. Повишението е с 6,08 на сто или 20 стотинки. Така от догодина разградчани ще плащат най-скъпата вода у нас. От КЕВР обясняват защо.

"В този район на България водата се добива и транспортира по помпен път, има разходи за ел. енергия", обясни директорът на дирекция "ВиК услуги" в КЕВР Ивайло Касчиев.

В 17 области на страната водата ще поевтинее. Сред тях са Сливен, Ямбол, Добрич и Бургас. В тези области ВиК операторите са изпълнили своите бизнес планове и заложените в тях инвестиции. Цената на водата в Шумен няма да бъде променяна, въпреки че КЕВР взе решение за намаляване на крайно допустимата цена с 3,28%. Това е така, тъй като през цялата настояща година ВиК-Шумен продава питейната вода по-евтино от сега определения праг.

Въпреки това, шуменци остават недоволни, тъй като качеството на водата продължава да е лошо, а цената от 3,52 лв. за кубик е една от най-скъпите в страната. Преди месец започна изграждането на нова пречиствателна станция за питейни води, която трябва да реши дългогодишния проблем с качеството.

"Аз като гражданин винаги искам да е по-евтино, естествено. Що се отнася до качеството, мисля, че не е достатъчно добро, но не мога да бъда много точен по простата причина, че нямам вкъщи прибори, с които да изследвам, но има замътняване от време на време", сподели Валери Колев от Шумен.

Общественото обсъждане на цените на ВиК услугите през 2021 година ще се проведе на 3 декември в сградата на КЕВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Хубаво е да си по майчинство. Събудиш се сутрин, па си направиш кафенце, вечерта седнеш, изпиеш го.

Харесай Дунавмост във Фейсбук