Пенсионери: Ще ни принудят да гладуваме, за да си плащаме по-скъпата вода

0
От ВиК дружеството в Русе обясниха, че обявените цени все още са прогнозни
От ВиК дружеството в Русе обясниха, че обявените цени все още са прогнозни Видео: Bulgaria On Air

От 11% до 127% скок на цената на водата за следващите 5 години искат 21-о ВиК дружества в страната.

Това става ясно от представените бизнес планове за периода в Комисията за енергийно и водно регулиране. В Сливен исканото увеличение е два пъти над сегашната цена, а рекордьор е ВиК Шумен, където искат след пет години кубик вода да струва близо 6,50 лв, информира Bulgaria On Air.

В случай на одобряване на искането от регулатора абонатите там след 5 години ще трябва да плащат двойно за кубик вода. Най-малкото увеличение е поискано от оператора в Ловеч, където потребителите ще плащат само с 0,35 лв. повече от сегашната цена. Рекордът обаче принадлежи на ВиК Шумен. Там след пет години водата ще струва 6,47 лв. за кубик вода.

На второ място по планирана висока цена с 5,79 лв./куб. м за 2026 г. е операторът в Разград. Следват Силистра и Варна.

От поскъпването се притесняват възрастните хора. Някои от тях ще трябва да се лишат от храна, за да си плащат сметките.

Мита е пенсионер. Днес научи за планираното поскъпване на водата. Казва, че ако сметките ѝ се повишат, ще трябва да се лиши от качествена храна.

"То 300 лв. не ми стигат, пък сега като увеличат и водата съвсем няма да има пари за основни нужди. От лекарствата не мога да се лиша, от къпане не мога. Предполагам, че ще бъде ужас. Не знам дали това правителство размисля трезво как трябва да живеят хората", разсъждава пенсионерката Мита Иванова.

От ВиК дружеството в Русе обясниха, че обявените цени все още са прогнозни.

СНХ: Невена Ганчева – ВиК Русе – "Предложените цени са изчислени на базата на указания, разработени от КЕВР при спазване на Наредбата за регулиране на цените за водоснабдителните и канализационните услуги. Това са прогнозни цени и дали ще бъдат утвърдени - зависи от КЕВР", заяви Невена Ганчева от ВиК Русе.

През седмицата в парламента депутати поискаха КЕВР да отложи одобряването на инвестиционните планове на ВиК дружествата, с които се иска поскъпване на водата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук