По-евтин ток у нас, ако затворим въглищните електроцентали

0
Това прогнозират експерти от Центъра за изследване на демокрацията
Това прогнозират експерти от Центъра за изследване на демокрацията Видео: NOVA

Колкото по-бързо България затвори въглищните електроцентрали, толкова по-евтин ток ще има у нас

 Това прогнозират експерти от Центъра за изследване на демокрацията пред NOVA

Затова били необходими масирани инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

По думите на експертите въглищните централи се субсидират от държавата с около един милиард евро годишно, а след 2025-а година това финансиране ще стане невъзможно.

„Песимистичният сценарий показва, че ще има бавно затваряне на въглищните централи до 2030-а година, което води след себе си сериозно покачване на електроенергията на едро с над 50% в същия период, при целевия сценарий, който сме разгледали, където въглищните централи затварят много по-рано, повишението на електроенергията е само с 13%”, каза Мартин Владимиров.  

А според Констанца Рангелова, която е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, основното, което трябва да направи страната ни, е да намали зависимостите от природен газ, особено този, които идват от Русия.

„Природният газ е доказал, че е една от най-големите движещи сили за повишаването на цените на електроенергията последните месеци в цяла Европа”, допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    АЗ
    Не знам какви експерти са тези, ама аз съм разбрал едно, колкото си по тъп, толкова по-авторитетно мнение изказваш. А цената на тока постоянно се качва
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари