По-евтин хляб у нас, но за сметка на виното и бирата

0
За сметка на хляба, ДДС на бирата и виното се връща на  20%
За сметка на хляба, ДДС на бирата и виното се връща на 20% Видео: NOVA

Докато правителството очаква поевтиняването на хляба да се усети във всеки дом, от производството и търговските вериги не обещават същото

Докато правителството очаква поевтиняването на хляба да се усети във всеки дом, от производството и търговските вериги не обещават същото. Те се надяват промените да запазят цените такива, каквито са в момента и поне да не скачат още повече, информира NOVA

В същото време, заради повишаването на ДДС на виното и бирата, ресторантьорите обявиха, че клиентите трябва да очакват поскъпване на тези продукти с 30% и то само до 2-3 месеца. За производителите на хляб нулевият ДДС ще означава 20% падане на цената. Но поевтиняването на насъщния ще е сигурно само до пристигането му в търговските вериги. 

Аз не съм голям оптимист, че цената ще падне с много, защото на надценката на хляба, която е в търговската мрежа, там ще се вкарва ДДС. Там всеки търговец си определя надценката и ДДС-то над тази надценка”, заяви Гергана Димитрова, която е управител на хлебопроизводство в Стара Загора.

За последния по веригата - клиента, надеждите са да плаща по-малко за основния продукт на трапезата. Собствениците на магазини обаче вече си правят сметки. Те показват, че е по-вероятно цените да останат същите, въпреки въведения нулев данък добавена стойност. 

Камен Аврамов е собственик на магазин. Според него цените на хляба ще се запазят както досега.

„На 65 стотинки жито, на скъпата електроенергия, скъпия газ... Защото ДДС-то - супер, то е 20%, но скокът на всички други неща, които са себестойността на този хляб, не знам”, каза той.  Магазинът на Камен печели по 10 стотинки на хляб, независимо от цената му, която само за тази година е скочила 2 пъти.

За сметка на хляба, ДДС на бирата и виното се връща на  20%. Повишаването ще се отрази както на бизнеса, така и на клиента, който ще плаща повече, категорични са от бизнеса.

„Това означава да останат по-малко свежи пари във фирмата, която да си посреща разходите, да си поеме скъпия ток. От 2 до 3 месеца ще се стигне и до повишаването на виното и бирата в заведенията”, смята Павлин Петров, зам.-председател на Българска асоциация на заведенията. Очакванията са една бира в заведенията да струва с около 30% повече.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Пишман икономист
    Нещо пак не схванах българската реалност - значи ДДС на хляба пада до нула, но икономическата логика била, че намаление на крайната цена на хляба няма да има. В същото време ДДС на бира и вино се вдига с 11%, но пак според същата икономическа логика, крайната цена щяла да се вдигне с 30%....Или аз нещо не съм у ред или ни взеха съвсем за канарчета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари