По-добре спрете да лъжете в имейлите си!

0
Експерти създават алгоритмичен детектор на лъжата
Експерти създават алгоритмичен детектор на лъжата

Възможно ли е да се създаде алгоритмичен детектор на лъжата, който е толкова ефективен, както сегашните технологии за проверка на правописа, които използваме на мобилните устройства?

Екип от четирима изследователи с имената Стефан Лудвиг, Том ван Лаер, Ко де Руйтер и Майк Фридман смятат, че отговора на този въпрос е положителен и вече са започнали да работят над подобен софтуер, пише digital.bg. Техният алгоритъм е създаден с идеята да анализира имейли и да предскаже дали в съобщенията се съдържат лъжи и според тях е по-прецизен от човешките възможности да разграничат истината от лъжата, предаде DigitalTrends.
 
Изследователите споделиха, че разработването на такъв софтуер е доста по-сложна задача от програмите за проверка на правописа, тъй като той трябва не само да разпознава самите букви и думи, но също да вникне в техния контекст. Самият алгоритъм не разполага с достъп до външни факти и е базиран на академичните правила за езика, който хората използват, когато лъжат. Така например той е програмиран с предположението, че потребителите, които често лъжат избягват да използват местоимения като "I", You', "She" или "He", но също и такива от второ лице като "You" и "Your".
 
Вместо това хората с тази нагласа ще заложат на употребата на повече прилагателни и досегашните тестове показват приблизително 70% успеваемост на софтуера, като за сравнение тази стойност е 54%, когато човек е натоварен с тази задача. Все още има много работа по тази програма, но нейните създатели искат да я превърнат в нещо като Google Translate за откриването на лъжи в имейлите ни. Техният софтуер може да бъде приложен не само в електронната поща, но и в онлайн ревюта, коментари в блогове, изявления на политици и други популярни личности, като изследователите ще продължат да добавят още критерий, за да го направят още по-прецизен.

Източник: digital.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари