Плевнелиев: Не казах нито дума, когато скъсаха снимката ми в Шоуто на Слави

0
Референдумът през 2016 г. имаше 3 откровено противоконституционни въпроса и аз се гордея, че защитих демокрацията, обясни Росен Плевнелиев
Референдумът през 2016 г. имаше 3 откровено противоконституционни въпроса и аз се гордея, че защитих демокрацията, обясни Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Голямата битка не е между лявото и дясното, а между демократи и популисти

Това заяви Росен Плевнелиев, президент (2012-2017), в интервю за предаването „Тази неделя“ по БТВ, цитиран от Агенция Фокус. 

Управлението на държавата е отговорно упражнение за едни мъдри хора, които искаме да наричаме държавници. Те отдавна трябва да са разбрали, че победата и загубата са много близки и нямат голям смисъл. Големият смисъл е да служиш така на народа, че в края на мандата хората да кажат, че вървим напред и нагоре. Оттук нататък ще видим много нови роли. Предстои да видим кой как ще служи на хората. Тези избори бяха с висока избирателна активност предвид пандемията, младите хора излязоха и гласуваха. Обществото е силно и живо, хората имат позиция и казаха тежката си дума. Сега са на ход политиците, които трябва да докажат, че са държавници“, посочи Плевнелиев.

Заявката за промяна е повече от ясна и предстои тя да бъде реализирана. Трябва всички българи да си дадем сметка какво се случва не само при нас, но и по света. Голямата битка не е между лявото и дясното, а между демократи и популисти. Важно е да разберем това, за да видим следващите стъпки и да видим каква е промяната и ще я има ли. ПП ГЕРБ е първа политическа сила, това е едно историческо постижение и сме длъжни да не го забравяме. Системните партии – продемократичните партии, които вярват в институции, правила и ценности, все още са мнозинство, но антисистемните популистки партии, които казват, че управляващите са мутри, мафия и трябва да си ходят и обещават промяна на системата – антисистемните партии, са във възход. Те не спечелиха тези избори от гледна точка на абсолютното им число. и ще им бъде трудно да направят парламент. В сблъсъка между демократичните и популистките партии популистките партии са във възход. България има президент популист - Румен Радев, който казва, че управляващите са мафия и мутри и трябва да си ходят и обещава промяна на системата, имаме и 3 политически субекта в новото Народно събрание – „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри сън!“ и „Демократична България“, които бих сложил в категорията на популистките партии. Предстои да видим как ще реализират обещанията си за смяна на системата така, че народът да им повярва“, каза още той.

Не казах нито дума, когато скъсаха моята снимка в студиото на Слави Трифонов, защото считам, че президентът трябва да бъде и благороден, да прости и да замълчи и да подаде ръка на всеки. Истински се гордея, че защитих българската демокрация в момент, в който един антиконституционен референдум щеше да създаде пълен хаос в държавата и не на надгради, а да разруши нашата демокрация. Ако намалим броя на депутатите на 120 без Велико народно събрание, това означава, че с 32 депутати може да се прокара всеки един закон в държавата. Съгласни ли сме с това? Партията, която искаше да се нарече „Няма такава държава“, а сега се казва „Има такъв народ“, с голяма степен на вероятно сега ще управлява същата тази държава. Референдумът през 2016 г. имаше 3 откровено противоконституционни въпроса и аз се гордея,че защитих демокрацията. Нека хората се замислят какво се криеше зад тези въпроси и какво щеше да се случи. Сега имаме още 3 въпроси и ИТН е се бори да бъдат реализирани, но ако намалим субсидиите на партиите на 1 лв., това означава, че ги подаряваме на някакво задкулисно финансиране. Ако имаме мажоритарни избори в два тура, това означава диктатура на големите партии. Ако искаме мажоритарен избор на главния прокурор, това означава абсолютна диктатура. Ако той се избира от хората, той ще се чувства оправомощен да прави каквото иска. Демокрацията се базира на баланс между интересите на различните групи и между институциите, а не налагане със сила на неустойчиви във времето решения от името на народа“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари