Плащайте си здравните вноски, защото НАП ще ви върне отново 5 години назад!

0
Справки за осигурителен статус се правят и на телефон 0700 18 700
Справки за осигурителен статус се правят и на телефон 0700 18 700

През отминаващия месец март 2 268 бр. жители на региона са ползвали в  офиса на НАП в Русе услугите за изясняване на здравноосигурителния им статус.  

Важното за всички тях от 1 януари  2016 г. е да не се забравят  заплащането на месечната вноска за здраве от 16.80 лева всеки месец.

В случай, че пропуснат до 3 вноски, рискуват отново да са с прекъснати здравни права и ще трябва да платят дължимото за 5 години назад.

С промените в законодателството, лицата които са загубили здравните си права, могат да ги възстановяват след заплащане на неплатените вноски за последните 5 години (60 месеца).

Преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и Декларация образец 7.

Не трябва да се забравя също и че, ако те имат по-стари задължения, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление по чл. 2а от Наредба Н-8, в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите им задължения, ако имат такива.

С новите промени в закона за здравното осигуряване, лицата които работят само по граждански договори, ще се считат за здравно осигурени, само ако сумата от месечния им осигурителен доход е по-голяма или равна на минималната работна заплата - 420 лв. Има вероятност някои лица да загубят здравните си права, ако не са подали съответната осигурителна декларация или се осигуряват на по-малка сума от минималната работна заплата. Например, ако човек получава само хонорари или работи на граждански договор и през първите три месеца на 2016 г. е получавал само по 300 лв., ще се окаже, че от 1 април е загубил правото си на безплатно лечение. Информацията от регистъра на уведомленията за сключени и прекратени трудови договори вече няма да служи като основание за определяне на това дали за даден месец човек е здравноосигурен, посочват от НАП.

От 1 януари 2016 г. здравноосигурени вече са само тези работници и служители, за които работодателят е подал до НАП уведомление, осигурителна декларация и е внасял реално и редовно здравни вноски за тях. Възможно е да има работодатели, които или са подали само уведомления, но без декларации, или са подали всички документи, но не са внасяли нищо. Тъй като по закон при 3 неплатени вноски се прекъсват здравните права, то от 1 април здравната система може да "изхвърли"  формално осигурени по тази схема хора.

От офиса на НАП в Русе съветваме гражданите да направят справка за здравноосигурителния си статус от електронната услуга на НАП в сайта www.nap.bg, където могат да направят това с въвеждане на своя ЕГН или ПИК. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.  Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

Могат да използват и националния информационен телефон на НАП  0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари