Плаща ли се престоят в ковид - отделение в частна болница?

1
Има задължителен минимален престой, който изпълнителите на болнична помощ трябва да спазват
Има задължителен минимален престой, който изпълнителите на болнична помощ трябва да спазват

 От значение е здравноосигурените да постъпят по клинична пътека, с направление за хоспитализация, издадено от личния лекар или специалиста

"Плаща ли се престоят в ковид-отделение в частна болница от пенсионер, който е здравноосигурен? Майка ми, която е на 70 г., бе настанена за рехабилитация в частна болница, за 28 дни. На 11-я ден даде положителен тест за ковид и бе преместена в ковид-отделението на същата болница. Карантината от 14 дни в ковид-отделение трябваше да бъде заплатена отделно от рехабилитационния пакет, с немалка сума.

Бях останала с впечатление, че ковид-болните се поемат от Здравната касаq а не се заплаща лечението им от пациента", пита Радостина Ганева от  Велико Търново, а отговорът дава zdrave.to

По първия въпрос: Няма значение дали болницата е частна, общинска или държавна. От значение е здравноосигурените да постъпят по клинична пътека, с направление за хоспитализация, издадено от личния лекар/специалиста, и лечебното заведение за болнична помощ да има сключен договор с НЗОК за съответната клинична пътека. Има задължителен минимален престой, който изпълнителите на болнична помощ трябва да спазват.

По втория въпрос: Карантината не е необходимо да бъде прекарвана в ковид-отделение (може и у дома). Пътеките за лечение (не за карантина), по които обичайно се приемат пациенти заболели от ковид, са №39 и №104. Пациентът може също да бъде лекуван и по друга клинична пътека, в зависимост от водещото индивидуално състояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    русенец
    Крайно време е престоят в Ковид отделението за всички неваксинирани да се заплаща за всички болници, а не само за частните болници
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари